19. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Večeras u 17 u Aljmašu: Žive jaslice! Dolaze sveta tri kralja!

2 min read
- Organizacijom manifestacija i događanja želi se dati podrška i lokalnim OPG-ima koji na taj način dobivaju mogućnost i prostor za predstavljanje i prodaju svojih proizvoda. Tako će i na Živim jaslicama biti moguće kupiti lokalne proizvode, a posjetitelji će moći uživati i u lokalnim gastronomskim delicijama.

– Žive jaslice uspješno su se vratile u Aljmaš. Prvo uprizorenje prikazano je na Badnjak prošle godine, a cijeli igrokaz bit će ponovljen i na blagdan Bogojavljenja – Sveta tri kralja, 6. siječnja 2023. godine (petak), u 17,00 sati, ispred crkve u Aljmašu – javljaju priopćenjem iz organizacije i pozivaju…

Od rujna prošle godine Župa Pohođenja BDM i Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu dobili su novog župnika i upravitelja, Osječanina Tomislava Ćurića, koji je u Aljmaš došao nakon 16 godina provedenih u Slavonskom Brodu. Župnik Ćurić ima u planu osmisliti i provoditi nove sadržaje koji bi privukli kako hodočasnike, vjernike, ali i sve zainteresirane posjetitelje. Iz tog je razloga, na samom početku svoga služenja u Aljmašu, odlučio revitalizirati i ponovno pokrenuti Žive jaslice.

– Aljmaš je od 2007. do 2010. godine, bio jedno od prvih mjesta u istočnoj Hrvatskoj koje je, u suradnji s Agencijom lokalne demokracije iz Osijeka, organiziralo Žive jaslice. Žive jaslice su tada održane prema talijanskom modelu, a 2008. godine tri kralja su glumili gosti iz Italije, nakon čega su se Aljmašani pridružili talijanskim Živim jaslicama. Nakon 2010. godine dogodio se zastoj u organizaciji Živih jaslica, no ove su godine vraćene na staru lokaciju ispred crkve, ponovno uz veliku podršku Općine Erdut.

– Organizacijom manifestacija i događanja želi se dati podrška i lokalnim OPG-ima koji na taj način dobivaju mogućnost i prostor za predstavljanje i prodaju svojih proizvoda. Tako će i na Živim jaslicama biti moguće kupiti lokalne proizvode, a posjetitelji će moći uživati i u lokalnim gastronomskim delicijama.

– U samom igrokazu Živih jaslica, uz naraciju župnika Tomislava Ćurića, uloge svete obitelji, pastira, anđela i tri kraja preuzeli su mještani Aljmaša. Ukupno više od 30 Aljmašana sudjeluje u organizaciji manifestacije kroz pripremu kućica, izradu kostima, sudjelovanja na prigodnom sajmu i uprizorenju Živih jaslica – zaključuju iz organizacije.

Foto: (ustupljeno za objavu)