18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Imamo Hitnu helikoptersku službu, ali ne pokriva baš Slavoniju!? Više Srbiju, BiH i Mađarsku!

1 min read
- Zbog toga što je osječki aerodrom jako blizu granice, polovica kapaciteta pokrivanja teritorija helikoptera, umjesto da pokrije Slavoniju, pokriva Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku... - dodao je, rekavši da i u drugim mjestima postoji sličan problem.

Mladen Tureček, predsjednik udruge HELP, gostovao je jučer u Novom danu N1, govoreći o novom planu za hrvatsku hitnu helikoptersku medicinsku službu. Našao je, kaže, velike nelogičnosti. Četiri su baze, ali…

– …Klisa u Osijeku, Pleso u Zagrebu, Divulje u Splitu te Krk. Nije naveden Dubrovnik, a vidi se da postoje rupe, jer krugovi koje na karti vidimo su 80 kilometara od baze, što znači da u dijelovima izvan krugova ljudi neće biti pokriveni sa mogućnošću da im život bude spašen – govori Tureček, dok karta prikazuje radijus oko Osijeka od 80 kilometara u promjeru, 40 u polumjeru, sa svake strane od grada, čime se ni izbliza ne obuhvaćaju mjesta u Slavoniji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Zbog toga što je osječki aerodrom jako blizu granice, polovica kapaciteta pokrivanja teritorija helikoptera, umjesto da pokrije Slavoniju, pokriva Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku… – dodao je, rekavši da i u drugim mjestima postoji sličan problem.

Tureček dodaje i da je velik problem i to što su heliodromi udaljeni od bolnica. Smatra da bi trebali postojati heliodromi pokraj ili na bolnicama.

Foto: Pixabay (ilustracija)