29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Za poželjeti opet u školu! Nova moderno izgrađena i vrhunski opremljena Srednja škola!

4 min read
Srednja škola Donji Miholjac godinama je radila u drastično lošim uvjetima, a višegodišnje inicijative i pokušaji izgradnje novog objekta nisu uspijevali. No, uz partnerski sporazum Ministarstva znanosti i obrazovanja, Osječko-baranjske županije i Grada Donjeg Miholjca prije dvije godine počela je gradnja nove zgrade, pri čemu je srušena stara zgrada, izgrađena 1932. godine.

Uz prigodni kulturno-umjetnički program u izvedbi učenika i nastavnika, danas (3. siječnja 2023. godine) svečano je otvorena novoizgrađena zgrada te nastavno-sportska dvorana Srednje škole Donji Miholjac, školski kompleks ukupne površine 4.644,51 m².

Srednja škola Donji Miholjac godinama je radila u drastično lošim uvjetima, a višegodišnje inicijative i pokušaji izgradnje novog objekta nisu uspijevali. No, uz partnerski sporazum Ministarstva znanosti i obrazovanja, Osječko-baranjske županije i Grada Donjeg Miholjca prije dvije godine počela je gradnja nove zgrade, pri čemu je srušena stara zgrada, izgrađena 1932. godine.

Uz učenike i djelatnike ove Škole, na svečanom otvorenju bili su ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik župana Josip Miletić, gradonačelnik Grada Donjeg Miholjca Goran Aladić, saborski zastupnik Goran Ivanović, načelnici općina Moslavina, Viljevo, Magadenovac i Marijanci, vijećnici Grada Donjeg Miholjca, članovi Školskog odbora i Vijeće roditelja, predstavnici izvođača radova i poslovnih partnera te drugi uzvanici.

Ravnatelj Srednje škole Donji Miholjac Nenad Perić naglasio je kako je danas poseban dan za učenike i građane Donjeg Miholjca. – Obrazovna struktura u Donjem Miholjcu sada se digla na višu razinu. Dugo smo čekali i konačno dočekali ovakav objekt, a nadamo se da će se dobri rezultati, kakve su učenici i prije postizali, podići na još višu razinu jer ćemo imati vrhunske uvjete, od prostornih preko opreme i mogućnosti rada u jednoj smjeni. To će povećati i broj učenika u školi. Godinama smo gubili djecu zbog loših uvjeta, a sada je to završena priča te očekujemo postupno povećanje broja učenika i razrednih odjela. Presretni smo što se projekt ostvario i od danas krećemo u novim uvjetima u novu budućnost – kazao je ravnatelj Perić.

– Ovo je povijesni dan za Donji Miholjac, Osječko-baranjsku županiju i Slavoniju. Dugo smo, godinama, čekali novu školu, no u životu se mora dosta stvari poklopiti da bi se ovako nešto uspjelo napraviti, da bi se došlo do ovakve velebne zgrade. Unatoč lošim uvjetima koje su imali za nastavu naši đaci su godinama osvajali brojne nagrade na natjecanjima na razini županije, države i na međunarodnim natjecanjima. Uvjeren sam da će dobivanjem novih prostora i opreme uspjesi učenika i njihovih profesora biti još bolji – istaknuo je gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić.

– Izgradnje Srednje škole Donji Miholjac je projekt kakav se radi jednom u stoljeću, projekt generacija koje su danas ovdje. Mi imamo sreću, obavezu i čast biti svjedocima realizacije ovako zahtjevnog projekta koji je bio prijeko potreban Donjem Miholjcu i cijeloj Miholjštini – rekao je župan Ivan Anušić te poželio sreću i uspjeh svima učenicima i nastavnicima, kao i roditeljima.

Podsjetio je kako je bivša zgrada škole bila u lošem stanju, čak opasna za boravak i rad u njoj, pa se nije mogla ni energetski obnavljati nego se moralo izgraditi novu zgradu. Naglasio je kako izgradnja škole ima i demografski značaj za ovaj dio Hrvatske jer će učenici ostajati ovdje, tu se školovati i živjeti.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak čestitala je Srednjoj školi, Gradu, građanima i svim sudionicima na uspješno završenom projektu kojim su stvoreni preduvjeti da bi se nastava mogla odvijati na razini 21. stoljeća. Pohvalila je ponuđene programe i zanimanja ove škole, koji će se od sada realizirati u kvalitetnijim uvjetima.

Naglasila je da se na području Osječko-baranjske županije provodi veliki broj projekata na području obrazovanja i znanosti. – U posljednjih nekoliko godina uloženo je više od 60 milijuna eura u različite obrazovne projekte, od energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola, dogradnji škola, izgradnji znanstvenih centara do ulaganja poput ovog. Vjerujem da ćemo tim tempom i nastaviti iz novih fondova EU u razdoblju 2021.-2027. te do kraja ovog desetljeća pokazati značajne rezultate ulaganja u znanost i obrazovanje na području Osječko-baranjske županije i cijele Hrvatske – kazala je ministrica Tramišak.

– Ovo je prekrasan kapitalni projekt u srednjoškolskom obrazovanju, potpuno opravdan, štoviše trebao ga je realizirati i ranije. Sretni smo što je to napravljeno i danas te je i potpora programu Slavonija, Baranja i Srijem. Objekt je usklađen sa zahtjevima nastave u 21. stoljeću, a kako od Vinkovaca do Donjeg Miholjca nema srednje škole ovakvog tipa i veličine, i stoga treba čestitati ne samo Gradu Donjem Miholjcu nego i Županiji i svima uključenima u projekt. Ovakvi infrastrukturni preduvjeti su jamstvo i za izvođenje vrhunske nastave. Učenici ove škole su i ranije postizali zapažene rezultate, a oni će biti još bolji nakon konzumiranja novih mogućnosti. Vjerujem da će isto tako i sami nastavnici pokazati svu svoju sposobnost, kreativnost i znanje u koncipiranju novih školskih programa, primjerenih zahtjevima tržišta rada u Republici Hrvatskoj, ali i šire – rekao je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs te najavio nova ulaganja Vlade RH u cijelom obrazovnom sustavu.

Srednju školu Donji Miholjac danas pohađa 247 učenika, a zapošljava 53 djelatnika. U njoj se obrazuju učenici u programima/sektorima gimnazije, ekonomije, ugostiteljstva i turizma te poljoprivrede i strojarstva.

Ukupna vrijednosti izgradnje iznosi 55.152.635,40 kuna (7.320.498,46 eura), a njeno opremanje dodatnih 7.471.496,05 kuna (991.703,74 eura). Investicija je 80 posto sufinancirana sredstvima MZO te po 10 posto sredstvima Grada i Osječko-baranjske županije (po 5.515.263,54 kune).

Nova zgrada Srednje škole Donji Miholjac ima dva kraka s po dvije etaže (prizemlje i kat). Unutarnji prostor obuhvaća 17 učionica, 5 praktikuma, 4 radionice, knjižnicu i polivalentnu dvoranu. Izgradnjom su obuhvaćeni dvodijelna nastavno-sportska dvorana s pratećim sadržajima, vanjski sportski tereni, parkiralište i pješačke površine (ukupno uređena površina neto 8.379,00 m2).

Tekst i foto: OBŽ