2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vrhunac gripe očekuje se koncem siječnja, a ‘plato’ bi mogao trajati i do 3 tjedna!?

1 min read
Vjerojatni vrhunac broja oboljelih očekivan je za kraj aktualnog mjeseca, siječnja. Po postizanju vrhunca po broju oboljelih, 'plato' bi se mogao zadržati tjedan do tri tjedna, a tek potom će početi brojke padati, tvrde epidemiolozi.

HZJZ je potvrdio 4.130 slučajeva gripe u Hrvatskoj (podatci 1.1.’23.), no ‘stara je priča’ kako su stvarni brojevi daleko veći i kako se često procjenjuju trostrukima. Vjerojatni vrhunac broja oboljelih očekivan je za kraj aktualnog mjeseca, siječnja. Po postizanju vrhunca po broju oboljelih, ‘plato’ bi se mogao zadržati tjedan do tri tjedna, a tek potom će početi brojke padati, tvrde epidemiolozi.

Iz ranijih izvještaja HZJZ-a razvidno je kako su u laboratorijskim uzorcima potvrđeni pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U većini subtipiziranih uzoraka detektiran je virusa gripe A/H1N1, iako manji broj uzoraka pozitivan je na A/H3N2.

– Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A – javio je HZJZ i prije tjedan dana na svojim mrežnim stranicama.

Tada je najveća stopa prijava gripe na 100.000 stanovnika zabilježena u Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, dok je najmanja stopa bila u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji. To su bili podatci za konac prosinca ’22. godine, a uskoro se očekuju novi tjedni podatci.

Foto: Pixabay (ilustracija)