19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gripa u Hrvatskoj: U OBŽ 6,76% od ukupnog broja oboljelih! U državi 4 smrtna slučaja!?

2 min read
- Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

U Osječko-baranjskoj županiji je 495 registriranih oboljelih osoba od gripe, stoji u grafikonu HZJZ-a, što je od ukupnog broja oboljelih u zemlji, do 8. siječnja, svega 6,76%. Zapravo, toliko cca. i stanovništvo OBŽ sudjeluje u ukupnom broju nacije od 3,8 milijuna. Znači, gripa je kod nas – bez devijacija.

– U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 8. siječnja 2023. godine, u sklopu agregiranog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 7.322 prijava oboljelih od gripe, od čega su 3.192 prijava zaprimljene u 1. tjednu 2023. godine – javlja HZJZ i dodaje…

– Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

– Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više

– Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Tijekom ove sezone prijavljena su četiri smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

– Udio uzoraka u Nacionalnom referentnom centru za gripu zaprimljenih u 1.tjednu  pozitivnih na gripu je 29,2%. U pozitivnim uzorcima prevladava virus gripe A (98,1%), a među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A virus prevladava virus gripe A/H1N1 (85,7%).

– Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A – zaključuje se.

Foto: Pixabay (ilustracija)