28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Oštećen spomenik! ‘Partizanski’, na ćirilici!? To je već četvrti ‘obračun’!? A stradao je i spomenik iz Domovinskog rata

2 min read
Inače, nije to prva devastacija spomenika u tom kraju. U listopadu prošle godine u mjestu Latinovac također je 'stradao' spomenik. Više puta, ako se računa vrijeme od rujna.

– U vremenu od 4. do 9. siječnja 2023. u mjestu Dereza, nepoznati počinitelj (ili više njih) je oštetio spomenik – javila je jutros policija, dodajući…

– Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem protiv kojeg slijedi kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela „Oštećenje tuđe stvari” – zaključuju.

Inače, u selu Dereza nalazi se jedan spomenik, narodski rečeno – partizanski. Zacijelo je riječ baš o njemu. Podignut je mještanima koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata ondje stradali, od 1941. do 1945. godine. Na ćirilici je.

Inače, nije to prva devastacija spomenika u tom kraju. U listopadu prošle godine u mjestu Latinovac također je ‘stradao’ spomenik. Više puta, ako se računa vrijeme od rujna. U mjestu Latinovac također je jedan spomenik. Partizanski.

Oba spomenika su u Požeško-slavonskoj županiji.

Pa ipak, na meti se u Slavoniji početkom godine našao i spomenik žrtvama Domovinskog rata. Uz kaznenu prijavu, koncem lanjske zime, nadležnom državnom odvjetništvu, policijski službenici PGP Tovarnik su osumnjičenog 27-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. On je, naime, u ranim jutarnjim satima 1. siječnja u ulici A.G. Matoša u Tompojevcima, pod utjecajem alkohola, oštetio Spomen obilježje žrtvama stradalim u Domovinskom ratu, te time prouzročio štetu Općini Tompojevci u iznosu od nekoliko tisuća kuna. U pritvoru je završio i jer je potom u istoj ulici oštetio osobni automobil parkiran u dvorištu i vrata na obiteljskoj kući 52-godišnjaka, a zatim neovlašteno ušao u njegov dom i prijetio mu usmrćenjem. Nakon toga se udaljio s mjesta događaja.

Foto: Google Street View (ilustracija, screenshot)