2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ovo je Maya! Policijski pas! Prolaznici ju ne smiju maziti! Čim se probudi, ide u šetnju par kilometara…

2 min read
- Maya je radni pas, ona nije kućni ljubimac pa se i njezin život razlikuje od života ostalih kućnih ljubimaca - kazuju iz policije.

– U razdoblju od svibnja do prosinca 2022. u  Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u Zagrebu održan je tečaj za vodiče službenih pasa za praćenje ljudskog traga kao i za tragopolagača. Nakon uspješno završenog  tečaja, Policijska uprava požeško-slavonska od siječnja ove godine ima novog službenog psa koji je licenciran za praćenje ljudskog traga. Dvogodišnja belgijska ovčarka Maya stigla je u našu policijsku upravu iz MUP-ovog centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa – javljaju jučer navečer požeški policajci i nastavljaju…

– Njezin vodič, policijska službenica  Barbara Čutura, dugogodišnja  djelatnica Interventne jedinice policije, navodi da je  iznimno zadovoljna sposobnostima svog psa i dodaje kako je hrabra, snažna, brza i ima sve potrebne odlike službenih pasa.

– Kroz sedmomjesečni tečaj provedena je obuka za praćenje ljudskog traga, poslušnosti te kvalitetnog odnosa između vodiča i psa, nakon čega je pas dobio licencu koja se u propisanom postupku obnavlja svake godine.

– Maya je radni pas, ona nije kućni ljubimac pa se i njezin život razlikuje od života ostalih kućnih ljubimaca – kazuju iz policije.

– Belgijski ovčari su poznati po tome da moraju biti aktivni. Ujutro, po njezinom buđenju, obavezno slijedi šetnja od par kilometara. Nakon toga se malo odmori i kreće na posao gdje slijedi šetnja i lagano istrčavanje, zatim odmor te izrada vježbovnih tragova i izvođenje vježbi poslušnosti.

– Budući da je Maya radni policijski pas živi na malo drukčijem ‘režimu’ te ju prolaznici ne smiju maziti, na posebnoj je prehrani koju konzumira jednom dnevno, a koju određuje MUP te ima određene granice i raspored kojeg se njezin vodič  mora pridržavati.

– MUP uzima pse stare od 12 do 36 mjeseci jer je to vrijeme kada treba krenuti u ozbiljniju obuku, a kriteriji koje psi moraju zadovoljiti su visoki. Testiranja uključuju zdravstveni pregled i testove radnih sposobnosti kojima se provjerava socijalizacija psa, stabilnost na pucanj, stabilnost na podloge, njegovi nagoni i dr., a  to je sve prošla i Maya.

– Nakon što uspješno obavi zadatak, slijedi nagrada. A što je nagrada? Kong, posebna igračka za pse. Kada je zaradi, tada je jako vesela, izjavila nam je policijska službenica – vodič službenog psa Barbara Čutura.

– Na kraju, obzirom na sve navedeno,  vjerujemo da će  stečeno znanje i sposobnost  ovog posebnog tima,  pridonijeti  kvalitetnijem i uspješnijem radu naše Policijske uprave – zaključuje se u objavi.

Foto: PU PSŽ (screenshot)