29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kolica trgovačkih centara prešla na euro! Ali, pojedina ‘rade’ i na kune!

2 min read
Pojednostavljeno, iako su se trgovci adaptirali, iako kolica prihvaćaju eurokovanice, najčešće 50 centi, 1 ili 2 eura, pojedina još uvijek mogu biti otključana i kunama.

Adaptacija bankomata svih banaka u državi, kao značajno složenijeg uređaja, trajala je oko mjesec dana. Počeli su se postupno ‘gasiti’ sredinom prosinca ’22., ‘paliti’ od Nove godine, uglavnom su svi ‘upaljeni’ 15. siječnja ’23.

Pa ipak, makar su mehanička zaključavanja običnih kolica u trgovačkim centrima jednostavna koliko i običan lokot, kolica je značajno više i njihova prilagodba je bila jednako zahtjevna. Ima nekih koji su i otprije bili u ‘režimu kuna i eura’.

To znači kako pojedina kolica i dalje ‘prihvaćaju’ kune, svakako i ‘žetone’ koji oblikom odgovaraju kovanici koju smo upravo ‘izbacili’ iz upotrebe prelaskom na euro.

Pojednostavljeno, iako su se trgovci adaptirali, iako kolica prihvaćaju eurokovanice, najčešće 50 centi, 1 ili 2 eura, pojedina još uvijek mogu biti otključana i kunama.

Nema u tome ništa sporno, tek napominjemo to kao ‘homage’ bivšoj valuti, ali i zgodnu ‘relikviju’ za eventualne nostalgičare.

– Naša kolica primaju kovanice od 1, 2 i 5 kuna, kao i 1 euro te ne planiramo nikakve promjene u budućnosti – odgovorili su na naš upit iz Kauflanda.

– Sva kolica u našim prodavaonicama imaju zamijenjene bravice te od nove godine primaju kovanice eura od 50 centi i od 1 eura – odgovoreno je iz Konzuma za OsijekExpress.com.

– Lidlova kolica za kupovinu primaju nekoliko različitih valuta pa nije potrebna nikakva prilagodba same mehanike otvaranja. Lidlovi kupci za korištenje kolica mogu koristiti kovanice od 1 i 2 eura te 50 centi. Također, pored navedenih kovanica, moguće je i dalje koristiti kolica za kupovinu pomoću uobičajenih žetona za otvaranje kolica – javljaju odgovorom na upit iz Lidla.

Na ‘bravicama’ kolica Spara u Osijeku vdijeli smo kako ‘utor’ na kolicima gdjegod prima kovanice od 50 centi, 1 i 2 eura, kao i kovanice od 2 i 5 kuna.

Foto: Pixabay (ilustracija) & OsijekExpress.com (arhiva)