29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Knjiga Ivane Šojat među 18 najljepših u Hrvatskoj! Predstavlja nas u Leipzigu i Frankfurtu!

2 min read
Pred prosudbeno povjerenstvo, a u čijem su sastavu bili akademski slikari, snimatelji, grafičari..., među kojima iz Osijeka izv.prof.dr. sc. Nives Tomašević s Akademije za umjetnost i kulturu, stiglo je 175 izdanja. Vodeći računa o izboru što svježijih i originalnijih djela, izabrano ih je 18.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Nakladnik (screenshot)

Knjiga Ivane Šojat izabrana je među 18 izdanja koja će sudjelovati u međunarodnom natječaju i izložbi najljepše oblikovanih knjiga u Leipzigu. Izabrana je na natječaju Hrvatska lijepa knjiga 2022. Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Riječ je o knjizi Sama, izdanoj u Nakladi Ljevak.

Pred prosudbeno povjerenstvo, a u čijem su sastavu bili akademski slikari, snimatelji, grafičari…, među kojima iz Osijeka izv.prof.dr. sc. Nives Tomašević s Akademije za umjetnost i kulturu, stiglo je 175 izdanja. Vodeći računa o izboru što svježijih i originalnijih djela, izabrano ih je 18.

Njih 18 odabranih su: Bibliotok/Library Island (Sandorf), Biciklistička početnica profesora Fausta (Naklada Semafora), Crtice (Z.J.L.J.), Gdje se skriva Vedran? (Ibis grafika), Hahari na dnu mulja (Mala zvona), Hamsin 51 (MeandarMedia), Ishodišta zagrebačkih interijera: prostori privatnosti (Vulin i Ileković), Jedan dan u životu foke Marisol (Oaza Books), Kako smo stanovali (Oaza Books), Kiki, mi te volimo (Ibis grafika), Ogledalo bez mana (Mala zvona), Otok na kojem cvjetaju limuni: Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu (Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku i Sveučilište u Dubrovniku), Rat je svugdje isti (Fraktura), Reci mi sve (Profil knjiga), Sama (Naklada Ljevak), Tepih na ražnju (Oaza Books), Tko živi na nebu? (Knjiga u centru) i Tošo Dabac: Umjetnik svojeg vremena (Školska knjiga i Muzej za umjetnost i obrt).

Inače, natječaj je raspisan nakon poziva Zaklade Stiftung Buchkunst. Izabrane knjige idu na Best Book Design from all over the World u Leipzig, kao i na izložbu Book Art International u Frankfurt.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Facebook (screenshot)