2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U obliku brašna od sljedećeg tjedna na policama: Zrikavac! Uskoro možda i drugi kukci?

1 min read
- Sadrže jako puno proteina, od 55 do 85%, što bi bilo značajno više nego u usporedbi s mesom, govedinom, piletinom i tako dalje - kazala je za Dnevnik nutricionistkinja Darija Vranešić Bender.

Od sljedećeg tjedna na svim policama diljem zemlje moguće će biti pronaći skakavce, crve brašnare, zrikavce…, jer Europska agencija za sigurnost hrane odobrila je zrikavce kao prehrambeni proizvod…, a to odobrenje moglo bi otvoriti put skakavci,a, mravima, cvrčcima, muhama i ličinkama, piše Dnevnik.hr.

– Sadrže jako puno proteina, od 55 do 85%, što bi bilo značajno više nego u usporedbi s mesom, govedinom, piletinom i tako dalje – kazala je za Dnevnik nutricionistkinja Darija Vranešić Bender.

U Hrvatskoj postoji i prva, dodaje Dnevnik, certificirana tvornica buba i svoje brašno koje čeka prodaju već ima. Okusi su raznoliki. Kažu, ako hranite kukce čokoladom, takav će okus i imati.

– Od tog brašna možete napraviti sve – palačinke, kruh, kolače – rekao je vlasnik, dodajući kako brojne kulture konzumiraju takve namirnice.

Foto: Pixabay (ilustracija)