2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku održan 16. Hrvatski Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

2 min read
Vladimir Ham toplo je pozdravio održavanje manifestacija ove vrste, koje ne samo da su tradicionalne u našem gradu nego su i plemenite, a sve na dobrobit i zdravlje svih naših sugrađana.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham sudjelovao je u programu 16. Hrvatskog Dana mimoza, nacionalnom danu borbe protiv raka vrata maternice. Riječ je ujedno o obilježavanju 17. Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice koji traje od 16. do 22. siječnja.

Manifestacija se održava u organizaciji Gradske lige protiv raka Osijek i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji s Izviđačkim kluborm Javor iz Osijeka, Medicinskom školom Osijek, KBC-om Osijek, ŽDZ-om Osječko-baranjske županije, Mammae klubom Osijek, IL CO-Osijek, Ja Ka – udrugom žena oboljelih i liječenih od raka jajnika te Studentskom sekcijom za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Manifestaciji su se ujedno priključili i polaznici aktivnosti Nacionalnog projekta Živjeti zdravo – Hodanjem do zdravlja. Tom su se prigodom, uz simboličnu podjelu i prodaju cvjetova mimoze, dijelili edukativni materijali, a svi se sudionici na praktičan način informirali o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice i važnosti pravovremenog cijepljenja protiv HPV-a.

Vladimir Ham toplo je pozdravio održavanje manifestacija ove vrste, koje ne samo da su tradicionalne u našem gradu nego su i plemenite, a sve na dobrobit i zdravlje svih naših sugrađana.

Tajnik osječke gradske Lige protiv raka Nikola Kraljik rekao je da istok Europe ima najveću pojavnost i smrtnost od te bolesti, Hrvatska je zona s umjerenom dozom rizika dok zapadnoeuropske zemlje, koje puno kvalitetnije provode prevenciju imaju niske stope obolijevanja i smrtnosti.

Istaknuo je da u Osječko-baranjskoj županiji na tom problemu intenzivno rade već dva desetljeća te su i prije pandemije u području prevencije i podizanja svijesti zabilježili dobre rezultate jer je županija po broju oboljelih pala na hrvatski prosjek, a povremeno i ispod prosjeka.

No, još uvijek imaju situaciju da godišnje umre i do 12 žena, kao što je to bilo 2020. ili devet zabilježenih u 2021. godini.

“To je poražavajuće jer je to bolest od koje niti jedna žena ne bi smjela oboljeti, a niti umrijeti, pa nas u cijeloj Hrvatskoj čeka veliki posao na prevenciji”, poručio je Kraljik.

Pozvao je sugrađanke da odlaze na preventivne preglede od najranije mladosti do kasne dobi jer tako štite zdravlje i kvalitetu života.

“Apeliram na sugrađanke ne samo da odlaze na preventivne preglede, nego i da nam pomognu da procijepimo što veći osoba protiv HPV virusa, jer na taj način, a što pokazuju i zadnje studije možemo spriječiti pojavnost invazivnog raka i do 90 posto”, rekao je tajnik.

Smatra da bi već bilo vrijeme da se u 21. stoljeću približimo zemljama, poput Australije i Novog Zelanda, koje tvrde da će ta bolest kod njih nestati do 2030. godine.

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice tradicionalno se javnozdravstvenim akcijama obilježava i u drugim hrvatskim gradovima.

Tekst: Grad Osijek & Hina, foto: Grad Osijek