28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Šećer, ulje, brašno, mlijeko… jeftinije u Mađarskoj!? Dolazi se zbog goriva i ostalih proizvoda!?

2 min read
- Cijene su svuda potpuno 'poludjele'. Nekim se stvarima cijena udvostručila. Obične stvari su poskupjele, da ne govorimo o gorivu... - govori za Novu TV Oriko iz Mađarske.

Redom Slavonci u Donjem Miholjcu pa sve do Terezinog polja, baš kao i Baranjci, kod Udvara, Baranjskog Petrovog Sela, u Belom Manastiru, svjedoče velikom broju mađarskih kupaca. Pisali smo o tome kako se ‘obrnuo shopping’.

Niža cijena goriva pokrenula je novi smjer, a kada se isplati potegnuti u Hrvatsku radi uštede na spremniku goriva, tada i sve ostalo postaje prihvatljivije za kupnju. Možda ne bi Mađari radi par centi pojedinih jefitnijih artikala dolazili, ali kada se to zbroji s više eura uštede na benzinu, dizelu…, tada ‘shopping’ postaje itekako isplativ.

Naime…

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić je istražio odnos cijena u Mađarskoj i Hrvatskoj. Inflacija u Mađarskoj u prosincu je iznosila čak 25 posto.

– Cijene su svuda potpuno ‘poludjele’. Nekim se stvarima cijena udvostručila. Obične stvari su poskupjele, da ne govorimo o gorivu… – govori za Novu TV Oriko iz Mađarske.

Hrvoje Krešić je tada u Budimpešti provjerio ‘zamrznute cijene’ u nas, kupio 1 kg šećera, 1 kg brašna, 1 l ulja i 1 l mlijeka, a račun je bio 1.450 forinti, 3,40 eura. Onda je to isto učinio u Zagrebu i platio 5,50. Dakle, piše Krešić – Ista ta četiri proizvoda u istom trgovačkom lancu – i to istih robnih marki – u Zagrebu koštaju 5 eura i 5 centi.

Međutim, Nova TV nalazi uzroke ‘shoppingu’ u gorivu. Jer, litra benzina je ondje 646 forinti, 1,65 eura, dizela 710 forinti, 1,80 eura. Kod nas je benzin 1,34 eura, dizel 1,46.

Nadalje, espresso macchiatto je u Budimpešti 2 eura, u Zagrebu 2,40. Riječ je o strogom centru dvaju gradova.

Prosječna neto plaća u Mađarskoj je 790 eura, a u Hrvatskoj 950.

Foto: Pixabay (ilustracija)