2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Teško do nekretnine! Ali… Zagrebačka obitelj središte Hrvatske zamijenila Slavonijom…

2 min read
Posao ih je vezao za Zagreb, no ondje zbog previsokih cijena obitelj nije mogla do vlastite nekretnine. Razmišljali su, treba li, otići i malo izvan Zagreba, a onda je odluka pala na Donje Bogićevce, kod Nove Gradiške.

Rast cijena nekretnina i najava povećanja kamata na stambene kredite brojnima kupnju vlastite nekretnine čini manje dostižnom. Pa ipak, HRT donosi priču o snalaženju pojedinih. Jedna je obitelj tako zamijenila Zagreb Slavonijom.

Posao ih je vezao za Zagreb, no ondje zbog previsokih cijena obitelj nije mogla do vlastite nekretnine. Razmišljali su, treba li, otići i malo izvan Zagreba, a onda je odluka pala na Donje Bogićevce, kod Nove Gradiške.

– To je 1.000 km od Boga, nekakvih 20-ak kilometara od Nove Gradiške i možda 150 km od Zagreba. Za 8.000 eura kupili smo kuću i brdo zemlje uz to – kazala je Severina Ivanišević za HRT, koji dodaju kako je cijena četvornog metra u Zagrebu oko 2.450 eura, a u Slavoniji se za te novce kupuje nezamislivo…

– Možemo reći da za uređeni stan u centru grada, s jednom spavaćom sobom, možete dobiti trosobni stan na rubnim dijelovima grada – rekao je za HRT Luka Prica, vlasnik agencije za nekretnine.

HRT piše kako se pojeftinjenje ne očekuje, tek stabilizacija cijena.

Cijene najma rastu također, cijena najma se izjednačila s eventualnom ratom kredita. Stoga se brojni odlučuju na kupnju stana, ali onda se vraćamo na problem s početka, cijenu, kamate…

Marino Marković najapsurdnijim smatra to što su cijene stanova bile iste u starim zgradama, kao i u novogradnji. Njegova potraga za domom na koncu ima ‘happay end’.

HNB upozorava kako svi moraju pripaziti da im rata kredita ne ‘iskoči iz gabarita’.

– Potrošači otprilike 30% svog dohotka moraju izdvajati na otplatu tog kredita u trenutku odobravanja, no postoji jedan dio klijenata banaka tj. novih dužnika koji čak i više od 40% svog dohotka moraju izdvojiti na otplatu kredita, kazala je za HRT Maja Bukovšak, direktorica Direkcije za makrobonitetnu politiku i financijsku stabilnost HNB-a.

Foto: Pixabay (ilustracija)