28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Uz Osijeku: Još jedna krađa iz obiteljske kuće! Nestao novac iz hodnika!

3 min read
- Nepoznati počinitelj je 15. siječnja u vremenu od 18 do 20 sati u Bilju iz hodnika otključane kuće ukrao novac. Vlasnici nastala je materijalna šteta od oko 1.500 eura - javlja danas policija i dodaje...

Nakon krađe zlatnog nakita u mirnoj Sisačkoj ulici u Osijeku, koja se dogodila prije dvije večeri, neki novi, ili isti lopov, ‘okomio’ se još ranije na lokaciju u Bilju, obiteljsku kuću.

– Nepoznati počinitelj je 15. siječnja u vremenu od 18 do 20 sati u Bilju iz hodnika otključane kuće ukrao novac. Vlasnici nastala je materijalna šteta od oko 1.500 eura – javlja danas policija i dodaje…

– Tragamo za nepoznatim počiniteljem – zaključuje policija.

Inače, posljednje dvije provale na području grada, a koje je policja zabilježila i priopćenjem medijima, bile su u studenom i listopadu prošle godine. Na Svisvete je u Osijeku nepoznati je počinitelj provalio u obiteljsku kuću iz koje je ukrao zlatni nakit i 24.500,00 kuna čime je 85-godišnjoj vlasnici počinjena materijalna šteta od oko 42.500,00 kuna, javila je lane policija. A 25. listopada javljeno je da je tijekom prethodnog dana u Višnjevcu nepoznati počinitelj provalio u obiteljsku kuću iz koje je ukrao nekoliko ručnih satova i zlatni nakit čime je 72-godišnjoj vlasnici počinjena materijalna šteta od oko 15.000,00 kuna.

Foto: Pixabay (ilustracija) & OBŽ (arhiva, ilustracija, screenshot)

KAKO SE ZAŠTITITI?

  • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.
  • Pazite što objavljujete na društvenim mrežama.
  • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).
  • Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfonski uređaj.
  • Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo.
  • Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu.
  • Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene roletne upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić.
  • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.
  • Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite ih u neposrednoj blizini prozora i vrata.
  • Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata.
  • Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate, ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.
  • Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi. Pokušajte provjeriti i saznati što hoće. Ako se osobe predstavljaju kao zaposlenici „HEP-a, Vodovoda, Pošte“ ili pak dimnjačari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu.
  • Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, proučavaju dnevni ritam i navike stanara, pa pokušajte zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila.