29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Manje trošimo!? U prosincu 2022. zabilježen pad trgovine na malo za 0,8% na godišnjoj razini

2 min read
- U 2022. realni, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo porastao je za 2,1% u odnosu na godinu prije.

– U prosincu 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je pao za 0,8%. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 1,7%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 3,5% – piše Državni zavod za statistiku i nastavlja…

– U 2022. realni, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo porastao je za 2,1% u odnosu na godinu prije.

– Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u prosincu 2022. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je pao za 0,8% u usporedbi sa studenim 2022. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 0,6%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 2,0%.

– Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u prosincu 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 14,4% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,2, Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 15,8% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,5%, te Ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 15,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,1%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 13,6%.

– Pad nominalnog prometa u prosincu 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, prisutan je u samo jednoj trgovačkoj struci: Trgovini na malo internetom ili poštom, s padom prometa od 13,6% – zaključuju.

Foto: Pixabay (ilustracija)