29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Visoki kazneni sud preinačio kaznu zbog pokušaja ubojstva dva djeteta u Dardi!

3 min read
- Visoki kazneni sud je preinačio u odluci o kazni prvostupanjsku presudu i optuženiku povećao kaznu. Za svako kazneno djelo pokušaja teškog ubojstva Visoki kazneni sud je utvrdio pojedinačne kazne zatvora 8 (osam) godina te osudio optuženika na jedinstvenu kaznu zatvora 15 (petnaest) godina. 

Visoki kazneni sud povisio je kaznu zatvora s 12 na 15 godina osuđeniku (51) osuđenom zbog pokušaja ubojstva dvoje djece ’20. godine. Iako se to u priopćenju nigdje ne navodi, iz presude je razvidno kako se radi o slučaju pokušaja ubojstva dvoje djece u Dardi i Mecama.

– Visoki kazneni sud Republike Hrvatske je donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Osijeku. Time je optuženik osuđen zbog dva kaznena djela pokušaja teškog ubojstva. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi od 2020. Izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se izvršavati u ustanovi za izvršenje kazne zatvora – stoji u priopćenju, u kojem se nastavlja…

– Optuženik je osuđen zbog pokušaja ubojstva dvoje djece 2020. Prvo je prišao jednom djetetu (11 godina) bez povoda i razloga s leđa, srušio ga na tlo. Držeći ga za vrat metalnim crtalom zadao je djetetu 13 ubodnih rana na glavi, 18 ubodnih rana na leđima te druge teške tjelesne ozljede. Djelo nije dovršio jer nije zahvaćen nijedan vitalni organ djeteta. Nedugo nakon prvog događaja, prišao je i drugom djetetu, djevojčici (11 godina) bez razloga i povoda, s leđa. Srušio je na tlo u obližnji kanal te joj metalnim crtalom zadao višestruke ubodne rane na glavi, 4 ubodne rane na leđima i druge teške tjelesne ozljede. Djelo nije dovršio jer nije zahvaćen nijedan vitalni organ djeteta.

– Prvostupanjskom je presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora 12 (dvanaest) godina. 

– Visoki kazneni sud je preinačio u odluci o kazni prvostupanjsku presudu i optuženiku povećao kaznu. Za svako kazneno djelo pokušaja teškog ubojstva Visoki kazneni sud je utvrdio pojedinačne kazne zatvora 8 (osam) godina te osudio optuženika na jedinstvenu kaznu zatvora 15 (petnaest) godina. 

– Visoki kazneni sud smatra da su pojedinačne kazne zatvora koje su utvrđene za svako kazneno djelo pokušaja teškog ubojstva preblage. Preblaga je i jedinstvena kazna zatvora. Pravilno je cijenjena olakotna okolnost da su kaznena djela ostala u pokušaja te smanjena ubrojivost optuženika. No, prvostupanjski sud je propustio utvrditi otegotne okolnosti na strani počinitelja, a to je način postupanja. Optuženik  je izvršio napad na dvoje djece revoltiran zbog radnji djelatnika HEP-a, sve u namjeri da ubije nedužnu i ranjivu djecu, koja su mu se našla na putu. Svojim radnjama je počinio nemjerljivu težu i veću nepravdu pri tome zadavši žrtvama teške tjelesne ozljede i prišavši im podmuklo s leđa usred dana, srušio ih na tlo i višestruko ih ubadao metalnim crtalom u predjelu glave, leđa i ruku. Optuženik je takvim radnjama iskazao bešćutnost i upornost. Takvo ponašanje zahtijeva strože kažnjavanje unatoč postojanju olakotnih okolnosti.

– Prema provedenom vještačenju, djeca su najvjerojatnije izbjegavala ozljeđivanje izmičući se od napadača i smanjujući intenzitet zamaha optuženika. Iz tog razloga je spriječeno teže ozljeđivanje i za život opasne ozljede kao i smrtni ishod. Žrtve su djeca u dobi od 11 godina koja su zbog svoje dobi posebno ranjiva i trebaju pomoć i podršku odraslih u sretnom i sigurnom odrastanju. Napad usred dana s leđa od strane odrasle osobe koja je uz to i puno jača od njih, izazvalo je kod djece osjećaj prestrašenosti i bespomoćnosti te su bila prepuštena sama sebi kako bi se i obranila. Sve ovo utjecalo je na njihovo psihičko zdravlje. 

– Postrožena je kazna primjerena ličnosti optuženika i počinjenim djelima u njihovoj ukupnosti. Takva kazna je pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanje jasne i nedvosmislene društvene osude zbog počinjenih kaznenih djela. Kaznom će se na djelotvoran način prvenstveno utjecati na optuženika da ubuduće više ne čini kaznena djela. Istovremeno će se utjecati i na sve ostale članove društvene zajednice kako bi shvatili pogibeljnost činjenja kaznenih djela i potrebu kažnjavanja njihovih počinitelja te da nitko ne čini kaznena djela – zaključuje se.

Cijelu presudu možete čitati OVDJE.

Foto: Pixabay (ilustracija)