30. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Pridružite se dr. Kraljiku i prof. Matančiću u subotu kod pješačkog mosta: Hodanjem do zdravlja!

3 min read
Aktivnost će se odvijati kod pješačkog mosta u Osijeku s početkom u 10 sati, na otvorenom i u sigurnom okruženju pod vodstvom stručnjaka kineziologa prof. Ivana Matančića i dr. Nikole Kraljika. Sudjelovanje je besplatno za sve zainteresirane građane, javljaju iz organizacije i pozivaju na pridruživanje.

– Pridružite nam se 4. veljače i pomozite zatvoriti jaz u skrbi za oboljele od raka, za svijet bez raka. Naše vrijeme za djelovanje je sada… – stoji, među ostalim, u pozivu dr. Nikole Kraljika, specijaliste javnog zdravstva, koordinatora NPP ranog otkrivanja raka dojke i vrata maternice za Osječko-baranjsku županiju, a ususret obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka.

Naime, povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, Liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, zajedno sa  udrugama oboljelih i liječenih građana od raka, u subotu, 4. veljače 2023. godine, organiziraju akciju Hodanjem do zdravlja. Aktivnost će se odvijati kod pješačkog mosta u Osijeku s početkom u 10 sati, na otvorenom i u sigurnom okruženju pod vodstvom stručnjaka kineziologa prof. Ivana Matančića i dr. Nikole Kraljika. Sudjelovanje je besplatno za sve zainteresirane građane, javljaju iz organizacije i pozivaju na pridruživanje.

Inače, Svjetski dan borbe protiv raka utemeljen je 2000. godine u Parizu. Cilj povelje je promocija istraživanja za liječenje kao i prevenciju bolesti, mobilizacija globalne zajednice na borbu protiv raka te se svake godine odabire jedna tema Svjetskog dana borbe protiv raka.

– Iako živimo u vremenu nevjerojatnog napretka u prevenciji, dijagnostici i liječenju raka, mnogi od nas koji traže liječenje raka nailaze na prepreke na svakom koraku. Prihodi, obrazovanje, zemljopisni položaj i diskriminacija na temelju etničke pripadnosti, spola, seksualne orijentacije, dobi, invaliditeta i načina života samo su neki od čimbenika koji mogu negativno utjecati na skrb. Prva godina kampanje (2022. godina) “Uklanjanje jaza u skrbi” (2022-2024) bila je usmjerena na shvaćanje problema, razumijevanje i prepoznavanje nejednakosti u skrbi za oboljele od raka diljem svijeta – pišu organizatori i dodaju…

– Stoga je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka “Uklanjanje jaza u skrbi”, nastavak započete kampanje usmjerena na postizanje još većeg napretka, ujediniti svoje glasove i poduzimati akciju i omogućiti većem broju ljudi da traže i dobiju skrb koju trebaju i zaslužuju.

– Naša djelovanja mogu poprimiti bezbroj oblika: motivirati susjede da osiguraju prijevoz na liječenje raka za svog sumještana ili osigurati da se u lokalnoj školi nude zdrave i pristupačne opcije prehrane. Radi se o pružanju potpore i  poticanje naše borbe za pravednost, tako što ćemo graditi jače saveze i nove inovativne oblike suradnje; mobilizirat ćemo prijatelje, obitelj, suradnike i zajednice jer znamo da smo ujedinjeni jači – nastavljaju u pozivu i dopisu, dodajući niz zabrinjavajućih činjenica i predviđanja…

– Broj oboljelih od zloćudnih bolesti u svijetu u  stalnom je porastu, a što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života, ali i sve većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak i češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija imajući u vidu ove činjenice predviđa kako će se broj oboljelih u svijetu povećati sa sadašnjih 18,1 milijuna na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 9,6 milijuna na 13 milijuna godišnje. U Hrvatskoj godišnje od raka obolijeva oko 23.000 ljudi, a umire njih oko 13.000. Istodobno u Osječko-baranjskoj županiji godišnje od raka obolijeva oko 1.400 a umire oko 950 ljudi. Žene obolijevaju i umiru najčešće od raka dojke, debelog crijeva i pluća, dok muškarci najviše obolijevaju i umiru od raka pluća, raka debelog crijeva i prostate.

– I na kraju podsjećamo na činjenicu da se čak 50% karcinoma može spriječiti da nikada ne nastane i to s malo truda: prestankom s konzumacijom duhanskih proizvoda, zdravo se hraniti, redovito se baviti tjelesnom aktivnosti, održavati normalnu tjelesnu težinu, ne pretjerivati u konzumaciji alkohola, zaštititi se od infekcija povezanih s nastankom raka i izbjegavati nekritičko sunčanje. Za rak dojke, rak pluća, rak vrata maternice i debelog crijeva postoje nacionalni programi prevencije koji daju svoje pozitivne rezultate – zaključuje se u pozivu.

Foto: dr. Nikola Kraljik (ustupljeno za objavu) & OBŽ (screenshot)