28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Najjači udari vjetra u Osijeku bit će do 105 km/h! Već 15-ak intervencija! Stabla padaju pod udarima…

6 min read
U Jägerovoj ulici stablo je palo na kuću, na Gornjodravskoj obali na travu, u Dubrovačkoj ulici zid je pao na osobno vozilo, na Vijencu Gorana Zobundžije stablo, također na automobil... Stižu dojave iz Čepina, Vuke...

UPDATE: 4.2.’23. 16:00

Smiruje se vjetar u Osijeku!? Doima se to na temelju podataka DHMZ-a, kojeg objavljuju svakog sata na svojim mrežnim stranicama.

U 15 sati brzina vjetra u Osijeku iznosila je 9,5 m/s. To je 34,2 km/h. Jer, 1 m/s iznosi 3,6 km/h. Sat ranije vjetar u Osijeku bio je 11,5 m/s, odnosno 41,4 km/h. U 13 sati stanje je bilo još i lošije, između 13,3 i 15 m/s, ovisno o mjestu mjerenja, što je značilo da je oko 13 sati brzina vjetra u Osijeku iznosila 54 km/h.

– Najveća zabilježena vrijednost brzine vjetra u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji je bila 25m/s, što je 90 km/h, a trenutno se kreće oko 60 km/h… – javili su iz Osječko-baranjske županije oko podneva, na temelju dojava Županijskog centra 112 Osječko-baranjske županija, a o silini i današnjim udarima vjetra u Osijeku i OBŽ.

Smirivanje vjetra očekuje se oko 17 sati, ali valja na umu imati kako je ‘narančasti’ alarm, odnosno upozorenje DHMZ-a na snazi do 20 sati, s mogućim najjačim udarima do 105 km/h.

— — — — — — — —

UPDATE: 4.2.’23. u 14:20

Snažan vjetar je danas udario u Osijek i Slavoniju. Najveće vrijednosti bile su 90 km/h, makar DHMU upozorava da bi moglo biti i do 105 km/h. Osijek je pretrpio i trpi ozbiljnu štetu, Županijski centar 112 OBŽ primio je do maloprije čak 280 poziva. Po cijeloj Slavoniji brojna su naselja bila ili jesu bez struje. Paralelno s događanjima sve službe su na terenu i sve se čisti, šteta otklanja. U Osijeku su na terenu Unikom i vatrogasci JVP Osijek i može se reći da nema oklijevanja u čišćenju nogostupa, kolnika, otklanjaju štete. U okolnostima snažnih udara vjetra Osijek funkcionira odlično!

Izvanrednu konferenciju za novinstvo održao je Stožer Civilne zaštite Grada Osijeka, kojem je šef zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

– Nema ozlijeđenih osoba. To je najvažnije. Niti jedna dojava za sada ne govori o ozlijeđenim osobama. Sve službe su na terenu. Sve je pod kontrolom. Sve se čisti i brzo uklanja. Najveća šteta je nastala ovdje iza mene… – počeo je Dragan Vulin na osječkoj tržnici, pokazujući na otkinut krov vanjskog dijela tržnice u Osijeku…

– Dio krova je oštećen, ploče s krova su poletjele na sve strane pod udarima vjetra. Evakuirali smo tržnicu. Tržnica neće raditi ni sutra. Zbog sigurnosti. A sutra kreće sanacija i u ponedjeljak bi sve trebalo bit u redu – nastavio je Vulin, nabrajajući dojave…

– Imali smo 17 intervencija naših vatrogasaca, 4 su vozila oštećena, 7 stabala je palo, od kojih neka veća, kao u vrtiću na Sjenjaku, ali Unikom sve otklanja, sanira odmah… – nizao je Vulin.

U sustavu GPP-a nije bilo teškoća, promet se odvija nesmetano. Prognoza je takva da će do 17 sati biti udara vjetra, ali se iza toga očekuje smirivanje. Vulin moli sugrađane da ne napuštaju kuće ukoliko ne moraju, a ako su vani, da se ne kreću kroz parkove.

– Zahvaljujem građanima na odgovornom ponašanju. Sami uklanjanju štetu gdje mogu, sklanjaju kante za otpad – kazao je Vulin na kraju, dodajući da će sve biti sanirano u najkraćem roku…

— — — — — — — — — —

UPDATE: 4.2.’23. u 13:50

Najveća zabilježena vrijednost brzine vjetra je bila 25m/s, što je 90 km/h, a trenutno se kreće oko 60 km/h… – javili su iz Osječko-baranjske županije na temelju dojava Županijskog centra 112 Osječko-baranjske županija, a o silini i današnjim udarima vjetra u Osijeku i OBŽ.

Županijski centar 112 od jutra prima dojave iz svih dijelova Osječko-baranjske županije. Osim što su brojna stabla pala na prometnice, nogostupe, što sve raspoložive službe i vatrogasci čiste, Centar 112 izvještava i kako su brojna naselja ostala bez struje.

– Od 08:44 sati primili smo više dojava građana o padu stabala na prometnice, kuće i osobna vozila. Obaviještene su žurne službe. Dojave se odnose na grad Osijek, Vuku, Belišće i Cret Bizovački… – dio je poruka Centra 112, prenosi OBŽ i dodaje…

– Usljed jakog vjetra od 8:39 bez struje ostala slijedeća naselja: Razbojište, Podgorje Bračevacko, Bijela Loza, Ostrišinci, Borovik, Podgorač, Satnica Đakovačka, Gorjane, Gazije, Balenović, Gornja Motičina, Donja Motičina, Seona. Od 8:39 bez struje je i dio grada Beli Manastir. Iz HEP-a stigle su nove obavijesti, bez struje, od 9:20 Trnava, Perkovci, Dragotin, Lapovci, Hrkanovci, Svetoblažje. Od 10:07 Uglješ, Bilje, Novi Ceminac, Darda, Mece i Švajcarnica… – nizale su se poruke Centra 112 Županiji.

Podsjećamo, u Osijeku je samo do 9 sati bilo 15-ak i više dojava. Na Aninom groblju pao je čempres, na tržnici krov, u Zadarskoj i Dubrovačkoj ulici zid, posvuda stabla…

– Od 08:44 do sada ŽC 112 Osijek zaprimio je ukupno 280 poziva a od toga 110 slučaja koja su bila vezana na posljedice jakog vjetra koji je na mahove iznosio i 90 km/h. Pozivi su dolazili s cijelog područja OBŽ. Po potrebi uzbunjivali smo nadležne vatrogasne postrojbe, Cesting, policiju, HEP, koncesionare koji održavaju javnu rasvjetu, telekomunikacijske operatere. Pozivi se odnose na padove stabala na prometnice, pješačke staze, osobna vozila, električnu i telefonsku infrastrukturu, urušavanje zidova kuća, podizanje krovova i ploča krovišta, reklamne panele. Nismo zaprimili ni jednu dojavu da je netko ozlijeđen i zatražio pomoć HMS. Još uvije pozivi dolaze istim intenzitetom.

Iz ostatka Slavonije…

– ŽC112 Vukovar zaprimili do 13,00 sati 16 dojava vezanih uz posljedice jakog vjetra. ŽC112 S.Brod 20 dojava vezanih za posljedice jakog vjetra. ŽC112 Virovitica do 12,00 sati 30 dojava vezanih za posljedice jakog vjetra. ŽC112 S.Požega 4 dojave. Sve se odnosi na pad stabala na prometnice, infrastrukturu, građevinske objekte – zaključuje se u javljanju Centra 112, za sada.

— — — — — — — — — —

UPDATE: 4.2.’23. u 11:00

Unikom je ‘na zadnjim nogama’, sve su službe na terenu! Izvanredna situacija pomjerila je i smjene. Puno je radnika na terenu, djeluju vatrogasci posvuda po gradu…

Do 9:30 u Osieku je već bilo 10-ak intervencija zbog srušenih stabala, granja, čak i zidova u pojedinim ulicama. Jak vjetar, čiji se udari očekuju do 105 km/h, sukladno upozorenju i najavi DHMZ-a, nanosi štetu posvuda po gradu i Osječko-baranjskoj županiji. Županijski centar 112 na upit OsijekExpressa odgovara kako su već imali 15-ak dojava u županiji, oko 10 u Osijeku.

U Jägerovoj ulici stablo je palo na kuću, na Gornjodravskoj obali na travu, u Dubrovačkoj ulici zid je pao na osobno vozilo, na Vijencu Gorana Zobundžije stablo, također na automobil… Dojava ima još po cijelom gradu. Stižu dojave iz Čepina, Vuke…

– Od 9 sati Unikom uz redovne smjene podigao RJ Zelenilo (2 dizalice i 3 kamiona cca. 10 ljudi) radi pada 3 drveta i više granja, RJ Čistoću (3 čistilice, 2 kamiona i ljude koji čiste po ulicama, cca. 25 ljudi), radi skupljanja granja po cestama, čošćenja cesta i nogostupa. Ukupno 35 ljudi trenutno vani. Zbog izvanredne situacije noćnu smjenu su pomjerili ranije kako bi do mraka sve uspjeli počistiti – javljaju iz Grada Osijeka o angažmanu gradskog poduzeća i dodaju…

– Cijeli dan će čistilice čistiti gradske ulice i trgove. Vatrogasci odrađuju privatne intervencije ljudi… – dodaju.

Vatrogasci JVP Osijek za OsijekExpress.com potvrđuju kako su već bili na tri intervencije, kako na pojedinima čekaju uviđaj policije, ali kako su sve dos ada odradili i kako su vatrogasci većinom pripremni u bazi.

— — — — — — — — — — —

Svjedočimo jutros snažnom vjetru u Osijeku i Slavoniji. Već stižu i prve informacije o oštećenjima. Stoga valja biti na oprezu. Na Gornjodravskoj obali već je palo jedno stablo, vatrogasci JVP Osijek ga uklanjaju. Ali, nije gotovo. 15-ak je intervencija u OBŽ, oko 10 u Osijeku… Udari vjetra se očekuju cijelog dana. Sve do 20 sati, sukladno upozorenju DHMZ-a.

– Vrijedi od 4.2.’23 od ponoći do 4.2.’23 u 20 sati. Stupanj pripravnosti: Narančasto. Jaki i olujni udari sjeverozapadnog i sjevernog vjetra. Najjači udari vjetra 65-105 km/h. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom – obnovio je DHMZ upozorenje za Osijek i Slavoniju i prethodnih očekivanih 65 km/h za udare vjetra povisio na 105 km/h.

Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije na upit OsijekExpressa jutros odgovara kako ne znaju kolika je gdje šteta, ali kako imaju dojave o 15-ak srušenih stabala, zidova…

U Jägerovoj ulici stablo je palo na kuću, na Gornjodravskoj obali na travu, u Dubrovačkoj ulici zid je pao na osobno vozilo, na Vijencu Gorana Zobundžije stablo, također na automobil… Dojava ima još po cijelom gradu. Stižu dojave iz Čepina, Vuke…

Foto: Čitateljica, OsijekExpress.com