16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO 3. dana Wandercona! Osijek je hrvatsko središte najbrže rastuće industrije! ‘Klinci’ su ‘žedni’ ovoga…!

2 min read
Onaj tko je otvorio vrata Gradskog vrta u posljednja tri dana, zakoračio je u vrhunsku produkciju i spektakl svjetskih razmjera.

Svjetska ‘gaming industrija’ godišnje se procjenjivala na oko 100 milijardi dolara prije koronavirusa, da bi do ’23. njena vrijednost rasla do 200 milijardi. Hrvatska je u tom iznosu ‘okrenula’ prošle godine pola milijarde kuna, ove će još više.

Stoga, u uvjetima gdje je, logički, negdje oko četvrtine Osječana u dobi koju itekako zanima događaj ovakve vrste, gdje postoji još višestruko veći broj onih koji će dogodine gravitirati Osijeku kao središtu ‘gaming događanja’, dvorana Gradski vrt i Wandercon su u posljednja tri dana učinili Osijek istinskim hrvatskim i regionalnim središtem najbrže rastuće industrije u svijetu. Onaj tko je otvorio vrata Gradskog vrta u posljednja tri dana, zakoračio je u vrhunsku produkciju i spektakl svjetskih razmjera.

Roditelji možda ‘ne kuže’ o čemu se ovdje radi, pola nas koji cijelo prijepodne spajamo laptop i printer ne možemo ni pojmiti što znači ‘uštimati stroj’ od više stotina računala, ekrana, ‘gaming arenu’, sve sinhrono producirati na gigantske monitore, angažirati stotine volontera…, ali iz organizacije smo čuli kako su ulaznice na Entrio platformi frcale, ‘klinci’ samo stizali, kako je u subotu bila ‘totalna ludnica’.

Mlade ‘gamerice’ i ‘gameri’, ‘klinci’ iz Osijeka, Vukovara, Vinkovaca…, čak i iz susjednih zemalja, čiji će se broj dogodine i povećavati, krstarili su arenama i ‘stagevima’ u potrazi za ‘youtuberima’, za ‘influencerima’, za ‘e-sportašima’, za ‘gamerima’… A iz regije, Hrvatske i inozemstva stigle su stotine najpoznatijih.

I iako nije primjereno komparirati ovaj događaj sa sličnima koji su prije održani u Hrvatskoj, reći ćemo, da makar je Infogamer bio raspoređen u većem broju paviljona na Zagrebačkom velesajmu, Osijek je Wandercon smjestio u vrhunske dvije dvorane, sve rasporedio na tri ‘stagea’, organizirao ‘battle arene’, spektakularnu rasvjetu i efekte, po mnogočemu tehnički nadmašio sve prethodne događaje.

Iako svi volimo nazvati Osijek središtem IT industrije, malo nas običnih zna što sve to podrazumjeva. I iako ovo nije zrcalni primjer ni ‘mrvice’ onoga što IT producira, sjajan je smjer vidjeti nam koliko su naši ‘klinci’ upoznati s razmjerima ‘gaminga’ i žedni ovakvih događaja. Da, s Wanderconom je Osijek također središte IT industrije.

Dakle, još traje najveći regionalni i spektakularni ‘gamerski’ festival Wandercon. Pred nama je još par sati apsolutne ‘gamerske, influencerske, youtuberske… ludnice’ u dvorani u Osijeku. Ovo je najveće muđuregionalno okupljanje gamera, e-sportaša i gamerskih influencera. Osijek je središte zajednica Z i Alpha generacija. Događali su se e-sportski turniri s više od 500 registriranih natjecatelja, sajam gamerske opreme, smotra najutjecajnijih regionalnih i svjetskih igrača te spektakularna prezentacija igre Joe Wander and the Enigmatic Adventures, svjetskog noviteta koji upravo ovih dana iz Osijeka, odnosno Slavonskog Broda kreće u prodaju putem sustava Play Station, Xbox i Steam. Sve možete naći na stranici wandercon.gg.

Foto: OsijekExpress.com