1. travnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Oštećeno 11 škola u OBŽ, ŽC 112 primio 500 poziva! Lukić: Zahvaljujem svim službama!

3 min read
- Dio će se sanirati danas ili u ponedjeljak, a koji se nije mogao iste večeri sanirati... - dodao je Lukić.

Više od 500 poziva primio je Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije tijekom jučerašnjeg olujnog nevremena u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Najmanje 200 poziva bilo je izravno vezano za posljedice jakog vjetra, čiji su udari dosezali 90 km/h i više. Vatrogasci su imali 60-ak intervencija u cijeloj županiji, uklanjali zapreke u cestovnom prometu, sanirali krovišta, uklanjali zapreke koje su oštetile vozile, infrastrukturu, elektro i telekomunikacijske stupove, rasvjetu…

– Vatrogasci JVP Osijek imali su 17 intervencija, DVD-a Đakovo 8, Valpova 6, Čepina 4… Uzbunjivane su sve žurne službe zbog saniranja posljedica olujnog nevremena koje su u promptnom vremenu izlazile sanirati kvarove. Srećom, nitko nije ozlijeđen, niti jedan poziv, niti jedna dojava nije bila kako je netko ozlijeđen ili treba pomoć Hitne medicinske pomoći Osječko-baranjske županije – kazao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije i načelnik Stožera Civilne zaštite OBŽ Mato Lukić.

– Dio će se sanirati danas ili u ponedjeljak, a koji se nije mogao iste večeri sanirati… – dodao je Lukić.

Bez električne energije uslijed jakih udara vjetra i srušenih stabala na elektro infrastrukturu su bila slijedeća naselja: Razbojište, Podgorje Bračevačko, Bijela Loza, Ostrošinci, Borovik, Podgorač, Satnica Đakovačka, Gorjani, Gazije, Valenovac, Gornja i Donja Motičina, Seona, dio Grada B.Manastira i Osijeka, Trnava, Perkovci, Dragotin, Lapovci, Hrkanovci, Svetoblažje, Uglješ,  Novi Čeminac, Darda, Mece Švajcarnica, Čeminac, Bilje, Lug, Zmajevac, Kneževi Vinogradi, Rakitovica, Krunoslavlje, Beničanci, Magadenovac, dio Grada Donjeg Miholjca, Malinovac, Golinci, Kućanci, Tikveš i Podunavlje. I danas se sanira niskonaponska mreža. Odnosno otklanjaju se poteškoće u mjestima gdje nema struje.

Također, 11 škola na području OBŽ je prijavilo štetu uslijed nevremena, jer na 7 škola je drveće palo na školski objekt ili u dvorištu, na dvije škole oštećen krov, 6 škola je ukupno prijavilo oštećenja krova… Poduzima se sve s ciljem što brže sanacije, a nastava će se odvijati neometano, javljaju iz Osječko-baranjske županije i Stožera Civilne zaštite OBŽ. Evo popisa oštećenih škola: OŠ Jagodnjak – drveće palo i uklonjeno je, mala šteta na oluku, OŠ Vuka – drvo palo na fasadu, otklonjeno, OŠ Beli Manastir – grane u dvorištu, OŠ Magadenovac – sanira se šteta, PŠ Marijanci – sanira se šteta, PŠ Vučevci – drvo palo na zgradu, sanirano, OŠ Josipa Antuna Ćolnića Đakovo – drvo se iščupalo u dvorištu, OŠ Satnica Đakovačka – odletio krov na spremištu za kosilice i alat, podigao se dio lima na dvorani, PŠ Črnkovci – krov podignut na djelu zgrade, nekoliko crijepova, danas limari saniraju, OŠ Vladimir Nazor Đakovo – srušila se oba limena dimnjaka, uklonjeni su i u ponedjeljak ide sanacija, OŠ Semeljci – na sjenici se podigao krov.

– Neće smetati nastavi. Kako sam obaviješten, sutra će se nastava najnormalnije odvijati u svim školama na području OBŽ – nastavio je Lukić i zaključio…

– Zahvaljujem svima, svim službama, svima koji su promptno reagirali i sanirali štetu, omogućili da život funkcionira normalno – zaključio je.

Na kraju, o razmjerima štete govore i samo jutrošnje dojave Županijskom centru 112 i HEP-u.

 • u 7:13 sati dojava o nagnutom drvetu bora na lokalnu cestu u Đakovu, Matije Gupca 71. Na intervenciju izašao DVD Đakovo
 • u 7:47 sati dojava o nagnutom boru na prometnicu u Osijeku, Kanižlićeva 41. Na intervenciju izašla JVP Osijek.
 • u 7:49 dojava o nagnutom boru na obiteljsku kuću u Vinogradcima, Matije Gupca 21. Na intervenciju izašao DVD Vinogradci i komunalno poduzeće Kombel Belišće.
 • u 8:05 dojava o razbacanim kuburama na krovištu katnice u Bizovcu, Valpovčka 22. Zbog potrebe korištenja vatrogasne korpe na intervenciju će izaći DVD Valpovo.
 • u 8:53 dojava iz DVD Valpova da izlaze na intervenciju uklanjanja stabla s obiteljske kuće u Valpovu, Dravska 2.
 • u 9:06 dojava iz DVD Vladislavci da izlaze na intervenciju u Dopsin, Štrosmajerova 77. Olujni vjetar je jučer odnio krov s obiteljske kuće.
 • u 9:13 JVP Osijek izašao na intervenciju uklanjanja razbacanih stvari s gradske tržnice u Osijeku.
 • u 9:35 sati dojava iz Velimirovca, A.Stepinca 79, o razbacanim crijepovima s obiteljske kuće zbog jučerašnjeg nevremena. Na intervenciju izašli članovi DVD Velimirovac.
 • u 7:19 sati dojava iz naselja Bračevci, općina Drenje, o nestanku el.energije na jednoj fazi. Obaviješten HEP Osijek.
 • u 8:04 dojava iz Osijeka, A.Stepinca 47. o iskrenju žica na krovu kuće. Obaviješten HEP Osijek.
 • u 8:18 sati dojava iz Podgorača, Klenik 6, da nema struje. Obaviješten HEP Osijek.

Foto: OBŽ (screenshot)