28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječkom vatrogascu zapela kći u liftu! Dojava preko 112! Nije se bojala, znala je da tata dolazi!

3 min read
Dojava je stigla u JVP Grada Osijeka. Stigao je poziv kako je na Sjenjaku. A u liftu je, zamislite, tatu vatrogasca čekala strpljivo i bez straha njegova kćerka. Jer, znala je da će tata doći i da će sve biti dobro.

Foto: Pixabay (ilustracija, obrada OsExp)

Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije jutros je izvijestio kako su vatrogasci JVP Grada Osijeka jučer imali intervenciju spašavanja osobe iz zaglavljenog lifta. Jasno je bilo da je riječ o stambenoj zgradi u Osijeku, no do poziva osječkim vatrogascima ni na kraj pameti nam nije moglo biti kakve se ljudska i zanimljiva priča sa sretnim završetkom krije iza ove intervencije. Naime, tata je spašavao kćerku!

Dojava je stigla u JVP Grada Osijeka. Stigao je poziv kako je na Sjenjaku u jednoj zgradi zaglavljen lift, a u njemu dijete. Jurnuli su odmah osječki vatrogasci prema obližnjoj zgradi, jer njihova je baza praktički ‘naslonjena’ na Sjenjak. A u liftu je, zamislite, tatu vatrogasca čekala strpljivo i bez straha njegova kćerka. Jer, znala je da će tata doći i da će sve biti dobro.

– Otac vatrogasac je izvadio svoju kćerku iz lifta. Da! Ona je zapela, odnosno lift, Sretna je okolnost bila kako se lift zaglavio u ravnini s katom i izlazom, poslije čega je sve bilo brže. Zna se nekada dogoditi da ostane zaglavljen između katova, tada je teže, ali ovo je bila ‘čista situacija’. Ma, nije 10 minuta čekala u liftu. I nije se bojala. Znala je da je tata tu i da će to biti riješeno brzo i ‘tip-top’ – kazao nam je zamjenik zapovjednika JVP Grada Osijeka Boris Banjan, dodajući kako je riječ o kolegi koji za sobom ima izniman broj intervencija i postignuća, kako je riječ o vrhunskom vatrogascu, kako je u svojoj bogatoj i iznimnoj karijeri jednom čak spašavao i svoju imovinu na požarnoj intervenciji.

Inače, dodaje Boris Banjan, iako se o tome malo zna i piše, spašavanje osoba iz zaglavljenog lifta nije rijetkost za osječke vatrogasce. Imaju dugogodišnju suradnju s predstavnicima stanara zgrada u kojima su liftovi, od većine imaju i ključeve strojarnica, ali i alat za prisilno otvaranje vrata.

– Prolazili smo mi obuke i za to. A i serviseri različitih vrsta liftova su nam pokazali ‘trikove’. Tako da za nas nema nemogućeg… – nastavio je Banjan, ne precizirajući na koji način su jučer otvorena vrata lifta, ali je naglasio jedno…

– Kćerka kolege ili bilo tko drugi…, uvijek mi jurimo i pomažemo. Kada su ljudi i imovina u pitanju, nema čekanja – kazao je Banjan, zamjenik zapovjednika postrojbe koja je i na vjetru od 70 km/h na sat na velikoj visini i u velikoj opasnosti popravljala krov na zgradi ‘interne klinike’ osječke bolnice u subotu.

Inače, jedan od slučajeva zaglavljenog lifta kojeg se sjećamo je kada je osječka glumica i nacionalna prvakinja drame Sandra Lončarić provela u istom koji sat. Za slučaj se možda ne bi ni saznalo da nije ‘streamala’ na ‘storyju’ Instagrama kako vrijeme odmiče i kako joj prestaje biti ‘zabavno’, a onda su se najednom vrata otvorila i Sandra izašla. Nije nam sada poznato je li i koga zvala u pomoć ili je samo pritiskala zvono za uzbunu u liftu.

Foto: Pixabay (ilustracija)