1. travnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Hakeri napali Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku! Za otkupninu u kripto valuti!

2 min read
- Nepoznati je počinitelj 3. veljače zaključao računalne podatke fakultetu iz Osijeka te je za otključavanje zatražio uplatu u kripto valutama na digitalni novčanik.

Skoro točno prije godinu dana dogodio se ovakav slučaj u Osijeku!. I evo ga opet! Prošle je godine, 13. veljače, nepoznati počinitelj zaključao računala Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku, da bi ove godine, prije nekoliko dana, ‘nastradao’ Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Policijska uprava osječko-baranjska javlja kako su računala zaključana 3. veljače, a dekanica fakulteta prof.dr.sc. Emina Berbić Kolar potvrdila je za OsijekExpress.com kako su upravo oni bili metom napada.

– Nepoznati je počinitelj 3. veljače zaključao računalne podatke fakultetu iz Osijeka te je za otključavanje zatražio uplatu u kripto valutama na digitalni novčanik. Intenzivno tragamo za počiniteljem – javila je jutros Policijska uprava osječko-baranjska.

Prije nego smo ‘otkrili’ kako je riječ o FOOZOS-u, posumnjali smo kako je u pitanju Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku. No, rečeno nam je, neslužbeno, ne – nije ostao nikakav ‘fragment računalnog virusa’ koji se aktivirao godinu poslije ili nešto slično. Potvrđeno nam je, neslužbeno, s još nekoliko osječkih fakulteta, kako nisu oni bilo metom napada. Nisu FFOS, EFOS, PRAVOS…

Ali, riječ je o Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Prije koji dan na njihovim mrežnim stranicama bila je i obavijest o privremenoj nedostupnosti. Danas je sve uobičajeno i normalno.

– Da, bili smo metom napada. Sve je prijavljeno policiji, zatražili smo i dodatne mogućnosti zaštite od strane mjerodavnih nacionalnih agencija. Gledajte, mi nismo veliki fakultet, kod nas nema što za ‘ukrasti’, a jedina je šteta što smo morali vraćati ‘backup’. Nismo bili operativni od 3. do 5. veljače. Napad je bio na naših 5 računalnih jedinica, ali sve je osposobljeno i radimo normalno dalje – kazala je za OsijekExpress.com dekanica fakulteta prof.dr.sc. Emina Berbić Kolar.

Prošle je godine sustav GRAFOS-a sam prepoznao maliciozni napad i zaštitio sva ostala računala, a nakon što su kriptirana tri. Jer, bila su upaljena u tom trenutku. Fakultet nije pretprio nikakvu veću štetu od otključavanja ta tri računala i podizanja ‘backupa’.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)) & Pixabay (ilustracija)