18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Župani na društvenim mrežama: Anušić drugi u državi po broju pratitelja na FB, vodeći na IG!

2 min read
Portal piše kako se trećina gradonačelnica i gradonačelnika još 'odupire' društvenim mrežama, ali županice i župani ne, štoviše - pojedini ojačavaju svoju mrežu

Tko su najveće zvijezde društvenih mreža među županicama i županima, istražili su s portala Župan.hr, analizirajući njihov broj pratitelja na svim najpopularnijim društvenim mrežama svijeta. Prvo takvo istraživanje načinili su i ranijih godina, ali oslonivši se samo na Facebook, dok su ovaj puta komparirali i broj njihovih pratitelja na Instagramu, pogledati kako stoje na TikToku.

Razni podatci govore kako je u Hrvatskoj oko 2 milijuna Facebook profila, oko miliju na Instagramu, a taj broj sve je bliže i na TikToku, dočim ne zaostaje ni Twitter. Mogućnosti su prepoznali u komercijalnom sektoru odavno, a sve više se društvenim mrežama služe i političari, sukladno čemu su s portala zupan.hr ‘prosurfali’ njihovim profilima i stranicama.

Portal piše kako se trećina gradonačelnica i gradonačelnika još ‘odupire’ društvenim mrežama, ali županice i župani ne, štoviše – pojedini ojačavaju svoju mrežu, gdje navode primjer bjelovarsko-bilogorskog župana Marka Marušića s gotovo 30-postotnim povećanjem pratitelja, s 4.800 na 6.200, odnosno splitsko-dalmatinskog, Blaženka Bobana, koji je upisao 20-postotni rast broja FB ‘fanova’, s 4.400 u ’21. na 5.300 pratitelja u ’22. Rast navode i kod osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, koji je broj Facebook ‘fanova’ povećao s 13.300 na 15.000. Naime, komparirali su brojke iz posljednje dvije godine.

Boris Miletić, istarski župan, potvrdio je raniji naslov, piše portal. Na Facwbooku ima 21.000 ‘fanova’, a drugi je Ivan Anušić, župan osječko-baranjski, sa spomenutih 15.000 pratitelja. Treći je Matija Posavac (Međimurska županija), s 8.900. Slijede profili Zlatka Komadine (PGŽ) i Ivana Celjaka (SMŽ), s po 6.400 pratitelja.

Načinjena je i komparacija među županicama i županima kroz odnos broja pratitelja i broja stanovnika županije, gdje Anušić opet dobro stoji, na petom mjestu.

Kada je riječ o Instagramu, uvjerljivo najjači Instagram profil među hrvatskim županima/cama ima, piše portal, Ivan Anušić s 2.811 pratitelja, a slijede u poretku za njim Boris Miletić (2.234), Antonija Jozić (1.801)…

S obzirom na to da je u vrhu na obje stranice, Anušića je portal ‘posebno obradio’. Stranica mu je aktivna, pišu, od ’16. godine. Sredinom ’20. imao je 9.100 pratitelja, lane 13.300, a krajem siječnja ’23. godine 15.437 pratitelja. Gledajući interakciju, dodaju Anušićeve objave često prikupe i 2 tisuće ‘lajkova’.

– Zbog čestih objava i velikog broja pratitelja svakodnevno nailazimo na zanimljive situacije, komentari pratitelja izvrsna su ocjena smjera kojim ide Županija kao i rada samog Župana te konkretne prijedloge često uvažavamo. Među Facebook porukama bude zanimljivih komentara i prijedloga jer se korisnici društvenih mreža često lakše „otvore“ u porukama nego u komentarima koji su javni“ – tvrde za portal župan i suradnici.

Usput, na TikToku nema županica i župana…

Foto: OBŽ (screenshot)