26. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Koliko se osoba ‘naoružalo’ prošle godine u OBŽ? Zahtjev je podnijelo 0,52% stanovništva!

2 min read
Istina, kazuju nam stručnjaci neslužbeno, velika je većina toga lovačko naoružanje, no svakako jedan dio broja zahtjeva za dozvolom za oružje nije 'pogonjen lovačkom strašću'.

Presjek statističkih podataka Policijske uprave osječko-baranjske, od kriminaliteta, prekršaja, kaznenih djela, organiziranog kriminala, prometa…, obradio je i upravne poslove, koji su se odvijali na šalterima zgrade PU OBŽ. Čitav je niz zanimljivih podataka, a gdje svakako ‘u oči upada’ i brojka zahtjeva za nabavom oružja.

Tako je, stoji u ‘biltenu’ Policijske uprave osječko-baranjske, u ’22. godini i županiji podneseno 1.459 zahtjeva za nabavkom oružja, od kojih je pozitivno riješeno i izdano 1.347 odobrenja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

VIJEST MOŽETE I POSLUŠATI

Koliko se osoba ‘naoružalo’ prošle godine u OBŽ? Zahtjev je podnijelo 0,52% stanovništva!

Dakle, pojednostavljeno rečeno, ‘naoružalo’ se 1.347 osoba u Osječko-baranjskoj županiji. Uzmemo li brojku s Popisa stanovništva ’21. godine, odnosno brojku od 259.481 stanovnika u OBŽ, ispada da je, samo u zadnjih godinu dana, zahtjeve podnijelo 0,52% stanovništva. ‘Naoružalo’ se samo malo manje.

Istina, kazuju nam stručnjaci neslužbeno, velika je većina toga lovačko naoružanje, no svakako jedan dio broja zahtjeva za dozvolom za oružje nije ‘pogonjen lovačkom strašću’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dobra je stvar u toj priči kako su to sve dozvole zapisane, legalne…, eventualno nabavljeno oružje također legalno i evidentirano. Nije riječ o kalašnjikovima, minama i bombama po tavanima i slično…

Usput, kada smo već kod upravnih poslova, vrijedi znati kako je PU OBŽ u prošloj godini izdala ili zamijenila 63.630 osobnih iskaznica, izdala 14.892 uvjerenja o prebivalištu, 9.271 putnu ispravu, a izdano je i 14.326 vozačkih dozvola.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)