16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Povratnici u Slavoniju kažu: “Njemačka nije obećana zemlja”

1 min read
- Vraćaju se ljudi. Znam da i oni koji su još uvijek tamo imaju želju vratiti se. Potrebno je malo hrabrosti. Vjerujem da će se u budućnosti još puno njih vratiti - dodaje Jasmina Živković.

Njemačka nije obećana zemlja, rekoše povratnici u Slavoniju iz Njemačke, par iz Vinkovaca, koji su postali novi stanari tamošnjeg Poduzetničkog inkubatora. Oni su supružnici Jasmina i Petar Živković. Poslije 7 godina u Njemačkoj vratili su se.

Petar je radio u pogonu Siemensa. Obavljao je i usavršavao precizno zavarivanje. Sada se vratio u Vinkovce, gdje proizvodi industrijski namještaj.

Iskoristili su sredstva HZZ-a za pokretanje posla. Kupili su uređaje i krenuli, piše HRT, dodajući kako je obitelj u Njemačku otišla zbog teškog plaćanja kredita kod kuće.

– Sve više trebamo majstora… …stalno nam treba neki majstor. Tu su vidjeli svoju priliku – govori Josip Gilja, direktor Tehnološkog parka Vinkovci.

Jasmina je otvorila autopraonicu.

– Smatram da je odluka bila ispravna. Danas kad pogledam djecu, koliko su sretni, koliko su zadovoljni – odrastaju uz bake, tetke i obitelj… – govori za HRT kaže Jasmina Živković, koja je zaposlila Antu, također povratnika iz Njemačke…

– Njemačka nije obećana zemlja… – govori i Ante, koji se vratio nakon 3 godine.

– Vraćaju se ljudi. Znam da i oni koji su još uvijek tamo imaju želju vratiti se. Potrebno je malo hrabrosti. Vjerujem da će se u budućnosti još puno njih vratiti – dodaje Jasmina Živković.

Foto: Pixabay (ilustracija)