5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vraća se ‘Domaćinstvo’ u osnovne škole!? Nije loše! Ali i nastavnicima manjka sati!?

1 min read
...neodovljivo podsjeća na 'Domaćinstvo' kojeg smo nekada imali u školama i koje zapravo nikako nije bio loš predmet. Štoviše.

U osnovne škole, među učenike od 1. do 4. razreda, stiže novi nastavni predmet Praktične vještine. Sa svim svojim sastavnicama neodoljivo podsjeća na nekadašnje ‘Domaćinstvo’.

Naime, prvi je put kurikulum spomenut u Javnome pozivu za izbor članova radne skupine za rad u sklopu eksperimentalnog programa cjelodnevne škole, objavilo je ministarstvo, a piše Jutarnji list.

Već na jesen u eksperiment kreće 50-ak škola.

Projekt još nije u cijelosti predstavljen, ali jedna od novosti je da neće učitelji/ce razredne nastave predavati tjelesni, već se zapošljavaju magistri kineziologije.

A stiže i novi predmet, Praktične vještine. Njime će, zacijelo, učitelji/ce razredne nastave kompenzirati manjak sati, koje gube s tjelesnim.

Taj predmet stiže u obliku jednog sata tjedno. Osnovni elementi bili bi samostalnost i briga o sebi, sigurnost, promet i prva pomoć, potom dizajn i izrada rukotvorina, dom i okruženje kućanstva, financije te participacija i poduzetništvo. Prema prvim konturama, učenici bi učili i o zdravoj prehrani, higijeni, dnevnoj organizaciji dana…

Sve to neodovljivo podsjeća na ‘Domaćinstvo’ kojeg smo nekada imali u školama i koje zapravo nikako nije bio loš predmet. Štoviše.

Foto: Pexels (ilustracija)