4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Još jedna tvrtka metom napada hakera! Obrazac isti: Zaključani! Haker traže otkupninu!

1 min read
- Odgovorna osoba vinkovačke tvrtke prijavila je policiji kako su računalni podaci tvrtke učinjeni nedostupnim, a počinitelj zahtjeva novac kako bi ih otključao - javlja policija i dodaje...

Poslije fakulteta u Osijeku, nekoliko firmi, ranijih slučajeva s početka prošle godine, haker je zaključao i računala jedne tvrtke u Vinkovcima, javlja danas policija. Obraza je isti, tražena je otkupnina, no ni oni nisu platili.

– Odgovorna osoba vinkovačke tvrtke prijavila je policiji kako su računalni podaci tvrtke učinjeni nedostupnim, a počinitelj zahtjeva novac kako bi ih otključao – javlja policija i dodaje…

– Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske utvrdili su kako je nepoznati počinitelj u siječnju 2023. godine malicioznim računalnim programom onemogućio rad računalne mreže, a računalne podatke serverskog računala tvrtke kriptirao i tako učinio nedostupnim.

– Traženi novac nisu uplatili, nego o svemu obavijestili policiju.

– Nastavlja se kriminalističko istraživanje u cilju otkrivanja počinitelja protiv kojeg će biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo „Oštećenje računalnih podataka“ – zaključuje se u priopćenju.

Foto: Pexels (ilustracija)