16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Grad Osijek podržao kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama!

2 min read
– Ova kampanja je jedan od kreativnih načina kojim možemo poslati poruku da niti jedan oblik nasilja nije prihvatljiv – istaknuo je Latković.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin u utorak je podržao globalnu kampanju “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”, koja se uz glazbu i ples odvijala na Glavnoj osječkoj tržnici.

Zadovoljan što je Osijek dio ove hvalevrijedne akcije, zamjenik Vulin poručio je kako je nasilje nad ženama nedopustivo te da je potrebno graditi društvo s nultom tolerancijom na nasilje, a osobito na nasilje nad ženama.

Marko Marić, službenik Odjela za prevenciju PU osječko-baranjske, izvijestio je kako svaka žena čeka 10 do 15 godina da bi prijavila nasilje te da će svaka treća žena na svijetu tijekom života pretrpjeti neki oblik nasilja.

– Na području Županije posljednjih godina brojke se kreću od preko 100 kaznenih djela nasilja u obitelji godišnje, te oko 500 prekršaja iz toga područja, pri čemu je smanjen broj prekršaja, a povećan broj kaznenih djela nasilja u obitelji – dodao je Marić.

Ravnatelj županijskog društva Crvenog križa Goran Latković rekao je kako je kampanja jedna od aktivnosti koje provode u suradnji s policijom u prevenciji nasilja, ovisnosti i brojnih drugih devijacija u ponašanju, a koje imaju za cilj stvaranje zdravijeg i sretnijeg društva.

– Ova kampanja je jedan od kreativnih načina kojim možemo poslati poruku da niti jedan oblik nasilja nije prihvatljiv – istaknuo je Latković.

Cilj ove kampanje, koja se odvija u 200 zemalja svijeta, je upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu. Ovogodišnji moto je Ustajemo za slobodu/Rise for Freedom s ciljem kreiranja nove kulture u kojoj nema nasilja, u kojoj stvaramo suosjećanje, borimo se protiv nejednakosti i čuvamo planetu Zemlju.

Kampanju u Osijeku organizira Policijska uprava osječko-baranjska u suradnji s Plesnim studiom Shine iz Osijeka, Crvenim križem, Društvom naša djeca Osijek, Područnim uredom civilne zaštite Osijek, Ekonomskom i upravnom školom Osijek, II. i III. gimnazijom u Osijeku, Medicinskom školom Osijek, Osnovnom školom Antuna Mihanovića Osijek, Domom učenika Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ Osijek, Srednjoškolskim đačkim domom Osijek te Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom, i to u sklopu Nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“

Tekst i foto: Grad Osijek