17. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Jedna vijest dok ste možda još u krevetu: Uskoro ‘muška kontracepcija’, tableta ‘za sat prije’

2 min read
Sve je prošlo bez nuspojava prilikom testiranja na miševima. Mogle bi reći žene - dovoljno. No, šalu na stranu, još je dug put prema realizaciji, ali stiže...

Tableta koja ‘iskjučuje’ spremije na jedan dan trenutno je u razvoju i mogla biti na tržište u dogledno vrijeme. Sve je prošlo bez nuspojava prilikom testiranja na miševima. Mogle bi reći žene – dovoljno. No, šalu na stranu, još je dug put prema realizaciji, ali stiže…

Poznato je od ranije kako postoji ‘pilula za jutro poslije’, a odskora na tržište dolazi i ‘pilula za sat prije’, za muškarce. Tretman je mužjake miševa učinio neplodnima u roku od sat vremena, a ponovno su postali plodni 24 sata poslije. Testiranja na ljudima još nisu provedena. Pred proizvođačima je istraživanje od još koju godinu, ali je izvjesno kako će muški, osim kondoma i vazektomije, dobiti još jednu metodu za kontracepciju, piše N1.

Istraživači prilikom razvoja ciljaju enzim topljive adenilat-ciklaze, koji djeluje kao vrsta prekidača za spermije, gdje se njegovim isključenjem spermatozoidi više ne mogu kretati. ‘Paraliza’ počinje 30 minuta nakon uzimanja, najkasnije za sat vremena.

U prva dva sata bila je ‘pilula’ učinkovita 100 posto, 91 posto u prva tri sata, a nakon 24 sata više nije djelovala uopće, prenosi Index.

Nuspojava kod ovih novih ‘pilula’ kod miševa nije bilo, iako su neke ranije studije, kod nekih drugih sličnih tableta pokazivale teškoće. Stručnjaci se nadaju da će prva ispitivanja na ljudima krenuti u roku od tri godine, a da proizvod možemo očekivati za osam, stoji u časopisu Nature Communications.

Foto: Pixabay (ilustracija)