29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Danas je Čista srijeda! Počinje korizma! Čekamo Uskrs! Čega ćete se odreći?

1 min read
Čista srijeda sadržava i zapovijedani post i nemrs. Postiti znači najesti se jednom, a ne mrsiti znači ne jesti meso.

Danas je Čista srijeda i počela je korizma, vrijeme od 40 dana, bez nedjelja, a kao oblik priprave vjernika za proslavu Uskrsa. Čistu srijedu još nazivamo i Pepelnicom, što je naziv koji potječe iz obreda pepeljenja, obreda u kojem svećenik posipa pepelom čelo vjernika znakom križa izgovarajući riječi – Obratite se i vjerujte evanđelju, ili Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti.

Inače, pepeo kojim se posipaju vjernici dobiven je spaljivanjem lanjskih grančica s obilježavanja Cvjetnice. Posipanje pepela podsjetnik je na Kristovu patnju i spremnost na sudjelovanje u odricanjima, označava pokoru i spremnost na novi život.

Čista srijeda sadržava i zapovijedani post i nemrs. Postiti znači najesti se jednom, a ne mrsiti znači ne jesti meso. Post je obvezan za sve vjernike od 18. do 60. godine života, a nemrs sve koji su navršili 14 godina. To se ne odnosi na bolesne, trudnice, dojilje, putnike, one kojima je zbog okolnosti to teško ili nemoguće.

Slijedi korizma. U to vrijeme vjernici se odriču nekih svojih zadovoljstava, makar je zamisao odricanja dublja, sukladno čemu odricanje od kave, cigareta, slatkog, čokolade…, predstavljaju, svakako, oblik odricanja, ali nisu sasvim usmjereni pripravi za uskrsnuće Krista.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)