19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dva Mađara i Srbin, kao direktori u Slavoniji, oštetili proračun za 3.500.000 eura!

2 min read
- Policijska uprava vukovarsko-srijemska je nadležnom državnom odvjetništvu dostavila kaznenu prijavu - zaključuje policija.

– Policijska uprava vukovarsko-srijemska provela je kriminalističko istraživanje nad trima stranim državljanima, dvojica su mađarski i jedan srpski, radi sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, točnije sumnjičimo ih za kaznena djela Utaja poreza i carine, zatim Krivotvorenje službene i poslovne isprave, Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje – javlja policija dugi niz kaznenih djela i nastavlja…

– Tijekom izvida smo utvrdili kako su sva trojica kao odgovorne osobe ovlaštene za vođenje trgovačkih društava, osumnjičeni mađarski državljani su ih vodili na području Vukovarsko-srijemske, a osumnjičeni srpski u Osječko-baranjskoj županiji, tijekom 2018. i 2019. godine lažno prikazivali poslovne događaje kojom prilikom su, ne poštujući računovodstvena i knjigovodstvena pravila, nevjerodostojno knjižili i prikazivali ih u svojim poslovnim knjigama sve s ciljem da svojem trgovačkom društvu pribave nepripadnu materijalnu korist te su upravo na temelju takvih lažnih računa nadležnoj poreznoj upravi podnosili prijave za povrat na dodanu vrijednost.

– Na takav način su osumnjičenici, koji su bili odgovorni za vođenje trgovačkog društva na području Vukovarsko-srijemske županije, pribavili preko 50 takvih lažnih računa u kojima su prikazali vrijednost od preko 17 milijuna eura, a na temelju čega su, oštetivši državni proračun Republike Hrvatske, priskrbili povrat na dodanu vrijednost u iznosu od oko 3,5 milijuna eura.

– Utvrdili smo i da jedan osumnjičenik, koji je bio odgovoran u vođenju trgovačkog društva koje je poslovalo na području Vukovarsko-srijemske županije, nije poštivao računovodstvena i knjigovodstvena pravila, jer u zakonskom roku nije pokrenuo postupak stečajnog postupka.

– Policijska uprava vukovarsko-srijemska je nadležnom državnom odvjetništvu dostavila kaznenu prijavu – zaključuje policija.

Foto: Pixabay (ilustracija)