1. travnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječki ‘kulturnjaci’ podržavaju odluku Ivana Radića: “Ne može Osijek biti ‘zicer’ turbofolku”

2 min read
Odluka gradonačelnika Osijeka Ivana Radića bila je da gradski prostori ne mogu biti mjestom održavanja takvog 'glazbenog događaja', ali da odluka nema reperkusija na komercijalne, privatne prostore, još manje afinitete.

– Vlasnici prostora, u ovom slučaju Grad Osijek i Grad Pula, imaju puno pravo i odgovornost odlučiti kakve sadržaje žele dozvoliti u javnim prostorima. Mislim da je to normalna, prirodna i za mene očekivana odluka tih dvaju gradonačelnika – rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jučer u Zagrebu, braneći odluku dvojice gradonačelnika, Pule i Osijeka, Filipa Zoričića i Ivana Radića, o ne davanju na raspolaganje javnih gradskih prostora za održavanjem koncerta turbofolk glazbe, dodajući da su i Pula i Osijek jako puno uložili u svoje brendiranje kao kulturnih prijestolnica.

Kulturni djelatnici Osijeka redom su također stali uz odluku Ivana Radića, kao i uz riječi podrške ministrice Obuljen Koržinek. Ravnatelj Kulturnog centra Ivan Kristijan Majić naglašava kako je odlična poruka gradonačelnika da Osijek nije i ne može biti ‘zicer’ rješenje za takvu scenu, novoizabrani intendant HNK-a u Osijeku Vladimir Ham dodaje kako Grad ima apsolutno pravo odlučiti o upotrebni gradskih prostora, a osječki novinar i kulturni kroničar Saša Drinić dodaje da je poklapanje odluke s jednim od ranije ugovorenih koncerata zapravo dobar smjer za organizaciju sretnijih budućih takvih događanja.

– Gradonačelnikova odluka štiti interese grada. U trenutku otkazivanja koncerta u Puli, što je dobilo veliku medijsku vidljivost, nužna je bila reakcija poput ove, odnosno poruka da Osijek nije i ne smije biti ‘zicer’ za turbofolk i narodnjačku glazbu – kazao je ravnatelj KC-a Majić.

– Gradska uprava ima pravo odlučiti kakvi će se događaji održavati u gradskim prostorima, prostorima kojima je vlasnik Grad. Takve odluke treba prepustiti onima kojima su građani dali povjerenje. Svatko u privatnom aranžmanu i privatnim prostorima neka organizira događaje kakve želi, uz poštovanje zakona – kazao je i novoizabrani intendant HNK-a u Osijeku Vladimir Ham, koji će na novo radno mjesto stupiti u travnju.

– Podržavam odluku da se preispitaju i analiziraju kriteriji za to tko može nastupati u gradskim, javnim prostorima. Odluka je dobra, a nadam se da će se ustrajati i u budućnosti. To što se to poklopilo s jedinim ranije organiziranim koncertom, odluku čini dobrom, kao smjer za neke bolje i sretnije zabave studenata – rekao je novinar Saša Drinić.

Podsjetimo, nakon što je Pula onemogućila održavanje turbofolk koncerta, organizatori su se ‘dosjetili’ Osijeka, najavivši kao kao mjesto radnje. Ugovor, rekli su u Gradu Osijeku, nije bio potpisan. Odluka gradonačelnika Osijeka Ivana Radića bila je da gradski prostori ne mogu biti mjestom održavanja takvog ‘glazbenog događaja’, ali da odluka nema reperkusija na komercijalne, privatne prostore, još manje afinitete.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)