19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Novi slučaj plaćanja ‘filmskim novcem’! Kako izgledaju filmske novčanice? Evo još jednom…

2 min read
'Souvenir Production', 'Prop', 'Movie money' i/li 'This is not legal, it is to bi used fot motion props'..., neki su, najčešći natpisi na 'filmskom novcu', novčanicama kakvima prevaranti pokušavaju i katkad uspjevaju 'platiti' usluge ili proizvode...

Ovo je sada već treći, četvrti, peti… slučaj kako se netko poslužio ‘filmskim novcem’ u plaćanju. Ponovno je mjesto radnje bilo područje Slavonskog Broda. Bila su to uvijek manja plaćanja u trgovinama, kafićima, a sada su ‘na red’ stigle i pekarnice.

U situaciji smanjene pozornosti, vjerojatne gužve i malih iznosa, nepoznati počinitelj je ‘gurnuo’ lažne novčanice eura u ruke prodavačicama, takozvani ‘filmski novac’. Inače, isti je prilično jasno označen, ali kada netko kupuje, primjerice, burek, nitko ne pomišlja na skrivenu agendu ‘kupca’.

– Na području Policijske uprave brodsko-posavske, u vremenu od 23. do 27. veljače, na području Slavonskog Broda, evidentirana su dva kaznena djela prijevare – javila je danas policija, nastavljajući…

– U jednoj pekarnici, dana 23. veljače, oko 22 sata, nepoznata osoba je platila narudžbu hrane koristeći dvije novčanice od 20 eura, dok je dana 27. veljače, oko 8 sati, zaposlenica druge pekarnice primijetila novčanicu od 20 eura, za koju je posumnjala da se radi o krivotvorini.

– Prilikom pregleda novčanica u obadva slučaja je utvrđeno da se radi o tzv. filmskom novcu, a na istima je na engleskom jeziku otisnuto: „Movie money“ i „This is not legal, it is to bi used fot motion props“.

– Policijski službenici nastavljaju kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja važnih činjenica i pronalaska počinitelja kaznenih djela.

– Policijska uprava brodsko-posavska upozorava građane da obrate pozornost prilikom preuzimanja novčanica, te ukoliko posumnjaju u ispravnost istih pozovu policiju na broj 192 – zaključuje policija.

Kako smo već ranije objavili, a prenoseći upravo fotografije MUP-a, donosimo vam i ovaj puta nekoliko primjera novčanica ‘filmskog novca’, kao i kako su označene…

Foto: PU BPŽ, MUP (screenshot)

PRIMJERI LAŽNOG, TZV. ‘FILMSKOG NOVCA’