29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sjednica Gradskog vijeća: Prihvaćeno izvješće o šestomjesečnom radu Gradonačelnika!

4 min read
Na sjednici je za novog predsjednika Gradskog vijeća izabran Tihomir Florijančić, nakon što je Vladimir Ham podnio ostavku na ovu dužnost.

Osječko Gradsko vijeće u utorak, 28. veljače 2023., održalo je 13. sjednicu na kojoj su vijećnici i vijećnice, njih 31, razmatrali 26 točaka dnevnog reda.

Na sjednici je za novog predsjednika Gradskog vijeća izabran Tihomir Florijančić, nakon što je Vladimir Ham podnio ostavku na ovu dužnost.

Vijećnici su prihvatili Prijedlog Plana rada Gradskoga vijeća za 2023. godinu. Usvojena su i izvješća o izvršenju Plana rada Gradskoga vijeća od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022., o radu radnih tijela Gradskoga vijeća za isto razdoblje, te ono o radu Gradonačelnika od 1. srpnja 2022. do 31. prosinca 2022.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako je krajem prošle godine donesen novi proračun u iznosu 128,3 milijuna eura, ističući kako je riječ o razvojnom ali i konzervativnom proračunu, pri čijoj izradi se vodilo računa o gospodarskoj neizvjesnosti prouzročenoj ruskom agresijom na Ukrajinu i povezanoj inflaciji te o maksimalnome korištenju sredstava iz nacionalnih i europskih fondova.

– U 2023. Grad Osijek neće podizati niti kratkoročni niti dugoročni kredit. Sve što budemo trebali pretfinancirati kroz fondove EU, financirat ćemo iz vlastitih sredstava. Do toga smo došli pametnom i odgovornom fiskalnom politikom. Prešli smo na Riznicu. Svi proračunski korisnici imaju žiro račun Grada Osijeka, koji je u plusu. Izvršavamo sve obveze na vrijeme te očekujemo financijsku stabilnost i krajem 2023. godine – poručio je gradonačelnik i istaknuo kapitalne projekte u posljednjih šest mjeseci.

– Završili smo prvu fazu rekonstrukcije Copacabane, u samo 180 radnih dana, što je prvo ulaganje nakon 48 godina. Prijavili smo i drugu fazu na NPOO, vrijednu oko šest milijuna eura. Radovi na podvožnjaku sv. L. B. Mandića idu svojim tijekom i bit će završeni u roku. Građane će koštati 0 kuna. Tu je i Koncertna dvorana, ukupno vrijedna 1,7 milijuna eura, koja će građane Osijeka također koštati 0 kuna – rekao je gradonačelnik.

Dodao je i kako je završena treća poddionica Promenade, kao i sanacija odlagališta otpada u Sarvašu, te da su naručeni novi spremnici za komunalni otpad. Posebno je istaknuo projekt izgradnje i dogradnje pet vrtića, božićnice za 10 tisuća umirovljenika, projekt Osigurajmo im jednakost 6 te pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Napomenuo je i kako  projekti po gradskim četvrtima i mjesnim odborima teku planiranom dinamikom.

– Za mikro, male i srednje poduzetnike izdvojili smo šest posto više sredstava u odnosu na 2021. godinu. Jedini smo u Hrvatskoj osigurali stipendije za deficitarna zanimanja i za STEM područje u suradnji s Osijek Software Cityjem, a u želji da što više studenata ostane živjeti i raditi u Osijeku – kazao je gradonačelnik.

Gradsko vijeće na 13. sjednici prihvatilo je i prijedloge odluka o osnivanju Kulturnog vijeća; o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja središta Osijeka; o načinu sazivanja, radu i odlučivanju na zboru građana Grada Osijeka; o podnošenju prijedloga i peticija građana; i druge.

Usuglašeno je i da Gradonačelnik raspiše natječaj za prodaju nekretnine opterećenih pravom građenja u Industrijskoj zoni Nemetin te Poduzetničkoj zoni IT park.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog da se takozvanoj S cesti u Gradskoj četvrti Industrijska četvrt odredi naziv Gospodarska zona.

Pitanja i prijedlozi vijećnika u sklopu aktualnog sata odnosila su se na regulaciju prometa na raskrižju Strossmayerove i Kanižlićeve ulice, orijentiranosti Grada k malim lokalnim proizvođačima, održavanje lokalnih izbora te izbora za gradske četvrti i mjesne odbore, prilagodbi mrežnih stranica Grada lakšem pristupu informacijama, radove na tramvajskoj infrastrukturi, obavljanju djelatnosti nadzora i premještanja nepropisno parkiranih ili zaustavljenih vozila, prijavu na natječaj za izgradnju doma za starije osobe, nastavak izgradnje biciklističke staze u Tenji, drugu fazu rekonstrukcije Copacabane, sanaciju Kolodvorske ulice u Josipovcu, rad Centra za posjetitelje Tvrđa, strategiji kulturnog razvitka Grada; kolektivne ugovore i sistematizaciju rada u gradskim poduzećima, i drugo.

Među pitanjima našlo se i ono vezano uz organizaciju koncerta turbofolk glazbe u Osijeku. Gradonačelnik je odgovorio:

– Odlučio sam da treba reagirati jer ima stvari koje su izrečene, a nisu točne. Do zabrane koncerta nije došlo jer koncert nije niti dogovoren. Već dvije godine pokušavamo mijenjati pogrešnu percepciju o Osijeku kao gradu iz kojeg se ljudi iseljavaju, gradu slučaju, gradu nestabilne političke situacije. U tom trenutku iz medijskih napisa vidimo da se turbofolk koncert iz Pule, koja ga ne želi jer je zapadna, mediteranska i progresivna, seli u Osijek. Ono što sam napravio, napravio sam jer sam stao u zaštitu svoga grada. I tu smo iznijeli svoj stav da je Osijek puno više od središta folk parade i da se na Osijek niti na građane Osijeka nitko ne može nabacivati. Osijek nije ničija rezervna opcija. Mislimo li da imidž grad treba graditi? Apsolutno! Ovo se nije ticalo zabrane, već izbora. Izbora imidža grada. To je naš javni gradski prostor – rekao je gradonačelnik.

Dodao je da niti u HNK ne može nastupati svatko tko želi jer postoje određeni kriteriji.

– Niti na javnoj televiziji niti na radio postajama ne pušta se turbofolk glazba. Pravo na izbor ima svatko. Nikome se ništa nije zabranilo. U Osijeku ima apsolutno mjesta za sve, ali u Osijeku isto tako svatko ima svoje mjesto – zaključio je gradonačelnik.

Tekst i foto: Grad Osijek (screenshot)