30. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Otkriveno što su tri hrvatska državljana radioaktivno htjeli prenijeti kod Batine!

3 min read
Trojica su osumnjičena za kazneno djelo unošenje opasnih tvari u Srbiju i nedopušteno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih tvari, navodi N1. Bit će zadržani u Srbiji i saslušani u Osnovnom javnom tužiteljstvu u Somboru.

UPDATE, 7.3.’23. 16:20

O slučaju otkrivenog radioaktivnog materijala u automobilu vozača i dvojice putnika hrvatskih državljana, što je otkrio senzor na graničnom prijelazi Bezdan, kod Batine s hrvatske strane, oglasila je i srpska Carina.

– Zahvaljujući činjenici da su detektori radioaktivnosti dio obvezne opreme svakog carinskog službenika, na izlazu graničnog prijelaza Bezdan je 4. ožujka 2023. godine otkriven pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni kotač jednog vozila – priopćenje je srpske Carine, u kojem se nastavlja…

– Prilikom izlazne kontrole automobila njemačkih registarskih oznaka oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno provedena detaljna kontrola, uz sve neophodne mjere sigurnosti i zaštite. 

– Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni kotak, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za mjerenje sastava metala, na koje je ručni detektor za mjerenje ionizirajućeg zračenja reagirao. 

– Odmah je obaviještena inspekcija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, kao i Direktorat za radijaciju i nuklearnu sigurnost, koji su prema važećoj proceduri stupili u kontakt sa Institutom za nuklearne znanosti Vinča, radi poduzimanja daljnjih mjera. 

– Nadležne službe su preuzele i osigurale radioaktivne predmete, dok su trojicu putnika, državljane Hrvatske, zajedno sa vozilom preuzeli u daljnju nadležnost policije i tužiteljstva. 

– Napominjemo da carinska služba za otkrivanje i sprječavanje nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prijelazima koristi stacionarne monitore i ručne detektore za mjerenje ioniziraućeg zračenja. 

– Svi službenici koji su toga dana radili na spomenutom prijelazu odmah su upućeni na liječnički pregled, bez obzira što nisu pokazivali nikakve simptome izloženosti radijaciji – zaključuje se u priopćenju.

Foto: Pixabay (ilustracija)

— — — — — — — — — —

Otkriveno je što je bilo radioaktivno u osobnom automobilu trojice hrvatskih državljana, zbog kojih je policiji i carinicima, neslužbeno se doznaje, na srpskoj granici između Srbije i Hrvatske rečeno da bace odjeću i odu na zdravstveni pregled.

Trojica hrvatskih državljana uhićena su u subotu nakon što su na graničnom prijelazu Bezdan u Srbiju pokušala unijeti glavu gromobrana, doznaje RTS, piše N1.

Naime, RTS-u je neslužbeno potvrđeno da je baš glava gromobrana pronađena prilikom kontrole, a nakon što se oglasio senzor na graničnom prijelazu Bezdan.

Trojica su osumnjičena za kazneno djelo unošenje opasnih tvari u Srbiju i nedopušteno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih tvari, navodi N1. Bit će zadržani u Srbiji i saslušani u Osnovnom javnom tužiteljstvu u Somboru.

N1 je kontaktirao fizičara Tončija Tadića i tražio pojašnjenje zbog čega je glava gromobrana opasna. On veli kako je vjerojatno riječ o starim gromobranima, koji se u Hrvatskoj više ne koriste.

Naime, kako nastavlja N1, Tadić govori da se nekad vjerovalo da će emisija čestica iz radioaktivne glave gromobrana dovesti do ionizacije zraka i na taj način povećati vjerojatnost da grom udari točno u tu točku.

A zdravstvene posljedice za trojac? Tadić kaže da je za njih “najveća zdravstvena posljedica to što su bedasti”, dodaje N1.

Foto: Pixabay (ilustracija)