21. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radioaktivni sadržaj u automobilu na granici s Hrvatskom, kod Batine! Zaustavljen u Bezdanu!

3 min read
Vozilo je bilo stranih registarskih oznaka, pišu, a u vozilu vozač i dva putnika, svi hrvatski državljani. Svi su, dodaje portal, uhićeni na mjestu.
batina most

UPDATE, 7.3.’23. 16:20

O slučaju otkrivenog radioaktivnog materijala u automobilu vozača i dvojice putnika hrvatskih državljana, što je otkrio senzor na graničnom prijelazi Bezdan, kod Batine s hrvatske strane, oglasila je i srpska Carina.

– Zahvaljujući činjenici da su detektori radioaktivnosti dio obvezne opreme svakog carinskog službenika, na izlazu graničnog prijelaza Bezdan je 4. ožujka 2023. godine otkriven pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni kotač jednog vozila – priopćenje je srpske Carine, u kojem se nastavlja…

– Prilikom izlazne kontrole automobila njemačkih registarskih oznaka oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno provedena detaljna kontrola, uz sve neophodne mjere sigurnosti i zaštite. 

– Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni kotak, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za mjerenje sastava metala, na koje je ručni detektor za mjerenje ionizirajućeg zračenja reagirao. 

– Odmah je obaviještena inspekcija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, kao i Direktorat za radijaciju i nuklearnu sigurnost, koji su prema važećoj proceduri stupili u kontakt sa Institutom za nuklearne znanosti Vinča, radi poduzimanja daljnjih mjera. 

– Nadležne službe su preuzele i osigurale radioaktivne predmete, dok su trojicu putnika, državljane Hrvatske, zajedno sa vozilom preuzeli u daljnju nadležnost policije i tužiteljstva. 

– Napominjemo da carinska služba za otkrivanje i sprječavanje nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prijelazima koristi stacionarne monitore i ručne detektore za mjerenje ioniziraućeg zračenja. 

– Svi službenici koji su toga dana radili na spomenutom prijelazu odmah su upućeni na liječnički pregled, bez obzira što nisu pokazivali nikakve simptome izloženosti radijaciji – zaključuje se u priopćenju.

Foto: Pixabay (ilustracija)

— — — — — — — — — —

UPDATE, 7.3.’23. 11:05

Otkriveno je što je bilo radioaktivno u osobnom automobilu trojice hrvatskih državljana, zbog kojih je policiji i carinicima, neslužbeno se doznaje, na srpskoj granici između Srbije i Hrvatske rečeno da bace odjeću i odu na zdravstveni pregled.

Trojica hrvatskih državljana uhićena su u subotu nakon što su na graničnom prijelazu Bezdan u Srbiju pokušala unijeti glavu gromobrana, doznaje RTS, piše N1.

Naime, RTS-u je neslužbeno potvrđeno da je baš glava gromobrana pronađena prilikom kontrole, a nakon što se oglasio senzor na graničnom prijelazu Bezdan.

Trojica su osumnjičena za kazneno djelo unošenje opasnih tvari u Srbiju i nedopušteno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih tvari, navodi N1. Bit će zadržani u Srbiji i saslušani u Osnovnom javnom tužiteljstvu u Somboru.

N1 je kontaktirao fizičara Tončija Tadića i tražio pojašnjenje zbog čega je glava gromobrana opasna. On veli kako je vjerojatno riječ o starim gromobranima, koji se u Hrvatskoj više ne koriste.

Naime, kako nastavlja N1, Tadić govori da se nekad vjerovalo da će emisija čestica iz radioaktivne glave gromobrana dovesti do ionizacije zraka i na taj način povećati vjerojatnost da grom udari točno u tu točku.

A zdravstvene posljedice za trojac? Tadić kaže da je za njih “najveća zdravstvena posljedica to što su bedasti”, dodaje N1.

Foto: Pixabay (ilustracija)

— — — — — — — — — —

Na graničnom prijelazu između Srbije i Hrvatske, na srpskoj strani, u jednom je osobnom automobilu detektiran radioaktivni materijal, točnije – ‘detektirana je opasna razina radijacije’. Reagirali su senzori na graničnom prijelazu Bezdan.

Tu je informaciju i objašnjenje dobio tamošnji portal SOinfo.org, dodajući kako su, prema neslužbenim informacijama, senzori oglasili ‘ozbiljne količine’.

Vozilo je bilo stranih registarskih oznaka, pišu, a u vozilu vozač i dva putnika, svi hrvatski državljani. Svi su, dodaje portal, uhićeni na mjestu.

Na granični prijelaz stigla su mjerodavni stručnjaci, potvrđujući da se u automobilu nalaze radioaktivni elementi.

Neslužbeno, portal nadalje piše, policiji i carini je rečeno da bace radne uniforme i da se odazovu provjeri zdravstvenog stanja.

Vozilo i radioaktivni materijali bili su 24 sata locirani u blizini graničnog prijelaza Bezdan, dodaje portal, a sve se dogodilo u subotu.

Za sada se još ne zna o čemu je riječ, portal je zatražio objašnjenje mjerodavnih u Srbiji.

Foto: Google Street View (screenshot)