28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Skupština OBŽ: Razvoj županije temelji se na kvalitetnim projektima!

3 min read
Župan je također podsjetio kako je za 2023. godinu usvojen do sada najveći proračun, gotovo dvije milijarde kuna, odnosno 258.393.330 eura.

U nazočnosti 45 od ukupno 47 vijećnika, u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku danas (9. ožujka 2023. godine) održana je 19. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije.

Na dnevnom redu je bilo 17 točaka dnevnog reda, koje su i usvojene. Vijećnici su između ostalog usvojili Izvješće župana o radu u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. godine, Prijedlog Programa poticanja poduzetništva Osječko-baranjske županije za 2023. godinu, čija je vrijednost više od milijardu eura, zatim Izvješće o provedbi Plana razvoja Osječko-baranjske županije za 2022. godinu, Informaciju o potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Osječko-baranjske županije u prošloj godini.

– U izvještajnom razdoblju, odnosno od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. godine radili smo neke od najvećih projekta. Završen je Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće, uskoro završavamo Gospodarski centar Osječko-baranjske županije, a počeli smo izgradnju I. Gimnazije u OsijekuSvi projekti koje smo pripremali su završeni ili u realizaciji, a radili smo ih vlastitim sredstvima, sredstvima europskih fondova ili Vlade RH. Naravno, istovremeno smo provodili i druge važne projekte, poput subvencija stambenih kredita, potpora poduzetnicima, OPG-ovima i poljoprivrednicima, odobravali stipendije učenicima i studentima, bavili se pripremama i izgradnjom sustava za navodnjavanje od kojih su pet već u funkciji. Sve najavljene i planirane projekte realiziramo, ni jedan nije zaustavljen niti smo od njega odustali  – rekao je župan Ivan Anušić o radu i aktivnostima u prethodnih šest mjeseci.

Župan je također podsjetio kako je za 2023. godinu usvojen do sada najveći proračun, gotovo dvije milijarde kuna, odnosno 258.393.330 eura.

– Razlika između sadašnjeg i proračuna iz 2017. godine iznosi 1,5 milijardu kuna, što govori da se događaju ozbiljni i konkretni pomaci, a navodim neke od podataka o tomu. Iz izvješća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje vidimo da imamo najveći broj zaposlenih ikada, a broj nezaposlenih je rekordno mali. Županijski BDP, izvoz i proizvodnja, također je najveći do sada, investicije su kontinuirane, ulažemo i na razini zdravstva, znanosti i obrazovanja, kulture, investiramo u poduzetništvo i obrtništvo, u poljoprivredu – rekao je župan.

Posebno je naglasio kako je Plan razvoja OBŽ do 2027. godine od strane resornih ministarstava ocijenjen odličnim jer se u njemu promišlja nekoliko koraka unaprijed, pa se realizira i nastavlja po planu. Na pitanje kako se smanjenje sredstava iz fiskalnog poravnanja odražava na rad jedinica lokalne i regionalne samouprave, župan je naglasio kako nitko ne treba očekivati darivanja nego se potrebna sredstva može i treba osigurati i iz fondova EU, za što treba imati inicijativu, strateško promišljanje i usklađivanje dokumentacije te naravno spremne i kvalitetne projekte.

Pitanja i prijedloge županu postavili su vijećnici Zlatko AhićSanja BježančevićMarija MiličićZlatko Adjulović, dr. sc. Ivan Požgain, dr. sc. Vesna VučemilovićSamir Haj BarakatBojan AmanovićBoris PiližotaKrešimir ČabajIvica ŠimundićMarko Bogatić i Goran Đanić, a na njih je odgovorio župan Ivan Anušić.

Tekst i foto: OBŽ