1. travnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gripa u Hrvatskoj i OBŽ: Rastao udio iz OBŽ u nacionalnom zbroju!?

2 min read
- Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Ove sezone gripe Osječko-baranjska županija do sada je registrirala 2.241 slučaj. Uzmemo li u obzir da je nacija ‘izbrojala’ 37.643 slučaja u cijeloj zemlji, OBŽ u tom ‘sudjeluje’ s 5,9%.

Rastao je taj postotak ponešto posljednjih tjedana, ali je i dalje ispod udjela stanovništa OBŽ u Hrvatskoj. A konačno, OBŽ nije ni među županijama s najvećom incidencijom. Iako se iz Slavonije na toj ‘listi’ našla Vukovarsko-srijemska županija.

Naime, u Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 5. ožujka 2023. godine, u sklopu agregiranog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 37.643 prijava oboljelih od gripe, od čega je 3.721 prijava zaprimljeno u 9. tjednu 2023. godine.

– Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji – stoji u objavi HZJZ-a, u kojoj se nastavlja…

– Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

– Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Tijekom ove sezone prijavljeno je dvadeset smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u 9. tjednu  prevladava virus gripe B (53%), uz udio virusa gripe A od 47%. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A u ovom tjednu prevladava virusa gripe A/H1N1 (85%) u odnosu na virus gripe A/H3N2 koji čini 15%.

– Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A – zaključuje se u objavi HZJZ-a

Foto: Pixabay (ilustracija)