22. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radić osigurao uskrsnice umirovljenicima prije usklađivanja, kako bi ‘cenzusi’ ostali! Šerić: Hvala gradonačelniku!

3 min read
- Drago mi je da se nastavlja kontinuitet isplata i da je Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog gradonačelnika - dodao je Šerić, kazavši i ljudski, kako 20, 30, 40... eura nikako nije malo.

Grad Osijek, javljeno je jučer, odlukom osječkog gradonačelnika Ivana Radića, i ove će godine svojim umirovljenicima s mirovinom do 340 eura podijeliti uskrsnice. Osim umirovljenika s prebivalištem na području Osijeka, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. A uskrsnice će biti u iznosima od 15 do 55 eura. Iznosi, razumije se, ovise o iznosima mirovina, gdje će najviše dobiti oni s najmanjim mirovinama.

A tu i je i najbolji potez učinjen prilikom donošenja odluke. Naime, odluka je donesena s primjenom prije usklađivanja mirovina, a kako se ne bi dogodilo da netko s novim povećanjem mirovina ‘prebaci’ u drugi ‘razred’. Odluku je Radić donio s primjenom na postojećim mirovinama, zadržavajući i ranije cenzuse.

– Najbitnije je da smo predložili da se ne čeka usklađenja i isplata za drugo polugodište. Gradonačelnik je odmah takvu odluku donio, nije oklijevao i zatražili smo podatke HZMO-a s iznosima mirovina za veljaču. Gradonačelnik nije htio da pojedini umirovljenici nakon tog usklađenja prijeđu u drugu skupinu i dobiju manju uskrsnicu ili da, još gore, ne uđu uopće u isplatu. Ovako se to neće dogoditi. I zato hvala gradonačelniku – kazao je prvi čovjek umirovljenika u Osijeku i dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Drago Šerić.

– Uz 400.000 eura koliko je ove godine u proračunu planirano za uskrsnice i božićnice, osigurali smo i 40.000 eura za mjesečni dodatak umirovljenicima s malim mirovinama, te 27.000 eura za projekte i programe udruga umirovljenika, s naglaskom na programe u dnevnim boravcima za umirovljenike – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– Drago mi je da se nastavlja kontinuitet isplata i da je Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog gradonačelnika – dodao je Šerić, kazavši i ljudski, kako 20, 30, 40… eura nikako nije malo.

– To nisu mali iznosi. To danas malo drugačije izgleda u eurima, ali s 200 ili 300 kuna više umirovljenici cijeli mjesec imaju kruh – zaključio je Šerić.

Osječki umirovljenici su, kao i prošle godine, razvrstani u pet skupina prema visini mirovine koju dobivaju, pa će najveći iznos uskrsnice od 55 eura dobiti oni s najmanjom mirovinom, do 135 eura. Umirovljenici s mirovinom od 135,01 eura do 160,00 eura dobit će uskrsnicu od 40 eura, oni s mirovinom od 160,01 do 230 eura dobit će uskrsnicu u iznosu od 35 eura, dok će umirovljenici s mirovinom od 230,01 do 270 eura primiti uskrsnicu od 20 eura. Umirovljenici s mirovinama od 270,01 do 340 eura primit će uskrsnicu od 15 eura. Isplata će se obaviti putem poštanske uputnice Hrvatske pošte, a rok za prijavu je zaključno do 6. travnja 2023.

– Umirovljenici koji mirovinu ostvaruju u Republici Hrvatskoj ne trebaju se prijavljivati za isplatu uskrsnice. Oni koji su korisnici tuzemne i/ili inozemne mirovine, koji rade s nepunim radnom vremenom, te oni koji su korisnici invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti a nalaze se u radnom odnosu trebaju se prijaviti putem obrasca koji je dostupan na mrežnim stranicama Grada Osijeka. Umirovljenici koji trebaju provjeriti svoj status ili druge informacije mogu to učiniti putem info telefona 229-102 i 229-107, kao i e-mailom na umirovljenici@osijek.hr – stoji u priopćenju Grada Osijeka.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)