19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Treba li prostitucija biti dekriminalizirana u Hrvatskoj? Istraživanje…

1 min read
Istraživanje kaže i kako treba uspostaviti sustave podrške i strategije izlaska za osobe koje žele izaći iz prostitucije

Završna konferencija projekta Regulacija prostitucije u Hrvatskoj Instituta Ivo Pilar, sukladno provedenom istraživanju, kaže kako Hrvatska treba dekriminalizirati prodaju seksualnih usluga u skladu s međunarodnopravnim standardima i donijeti efikasne javne politike koje bi adresirale nepovoljne socioekonomske uvjete koji su jedan od razloga događanja prostitucije.

Istraživanje kaže i kako treba uspostaviti sustave podrške i strategije izlaska za osobe koje žele izaći iz prostitucije.

Istraživanje je, naime, uključilo analizu postojećih zakona, sudske prakse, stavova stručnjaka, iskustva onih koji se time bave…, a voditeljica projekta Ivana Radačić rekla je da rezultati istraživanja pokazuju neujednačenosti s međunarodnim standardima.

– Priča je ekonomska i potrebno je adresirati nepovoljne životne okolnosti osoba koje se time bave te uspostaviti sustav podrške, kao i strategiju podrške za one koji iz toga žele izaći. Treba ih prestati kažnjavati i na neki način dekriminalizirati i regulirati kako bi osobe mogle ostvarivati svoja prava – rekla je voditeljica projekta.

Predstavnici politika, kaže se u istraživanju, skloni su kriminalizaciji klijenata, jer smatraju prostituciju nasiljem nad ženama, a neki su skloni legalizaciji radi zaštite javnog zdravlja i ostvarivanja prava osoba koje se time bave.

Policija i suci su jako kritični prema zakonu. Smatraju da ako im je to izvor zarade, da bi to tim osobama trebalo regulirati, rečeno je.

Foto: Pixabay (ilustracija)