28. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vatrogasci JVP Osijek pozvani zbog lima koji visi s oko 40 metara s konkatedrale…

2 min read
- Netko je od građana Osijek uočio komad lima, a na temelju čije dojave smo i mi bili pozvani. Riječ je, zacijelo, o šteti nastaloj udarima vjetra... - za OsijekExpress.com jutros je rekao Boris Banjan, zamjenik zapovjednika JVP Osijek

Vatrogasci osječke Javne vatrogasne postrojbe jučer su imali intervenciju nakon dojave da visi lim sa sjeverne strane konkatedrale Sv. Petra i Pavla u Osijeku, javio je jutros izvješćem za posljednja 24 sata Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije. Jutros oko 9 sati doznali smo kako lim u tom trenutku još nije bio uklonjen, već su se za to čekale pretpostavke smirivanja vjetra.

– Netko je od građana Osijek uočio komad lima, a na temelju čije dojave smo i mi bili pozvani. Riječ je, zacijelo, o šteti nastaloj udarima vjetra… – za OsijekExpress.com jutros je rekao Boris Banjan, zamjenik zapovjednika JVP Osijek, dodajući kako se taj lim nalazi/o na 40-ak metara visine.

Vatrogasci jučer, u srijedu, 15. ožujka, nisu mogli ukloniti lim, jer, dodaje Banjan, iako je njihova dizalica visine i do 53 metra, vjetar nije dozvoljavao njezinu upotrebu u tim uvjetima i u tom opsegu, dodajući da im je namjera svakako, čim vjetar dozvoli, riješiti problem.

Radi se, naime, i o tome da opterećenje dizalice, njezini upornici, moraju biti adekvatno raspoređeni, a tu, za takve visine, svakako određene uvjete postavlja i podloga, poučio nas je Banjan.

– Mi smo postavili znakove upozorenja, za sada… – dodao je zamjenik zapovjednika jutros oko 9 sati.

Inače, zaključno govori Banjan, vatrogasci JVP Osijek su uvijek i ubuduće će ‘uskočiti’ u ovakvim situacijama, na konkatedrali su već bili, ali da konačne radove ponekad moraju odraditi osobe stručne za rad na velikim visinama, kao i na limarskim, odnosno krovopokrivačkim poslovima.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)