28. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Istraga u Slavoniji! Dva državljanina Srbije i jedan Mađarske utajili porez!?

1 min read
Osnovano se sumnja da su u poreznim prijavama neosnovano umanjili poreznu obvezu tako što su iskazali pretporez na temelju nevjerodostojnih ulaznih računa.

– Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je 10. ožujka 2023., povodom kaznene prijave Ministarstva financija, Porezne uprave, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv prvoosumnjičenog državljanina Republike Srbije i Mađarske (1981.) i drugoosumnjičenog državljanina Republike Srbije (1976.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv gospodarstva utajom poreza ili carine iz čl. 256. st. 1. i 3. Kaznenog zakona – javlja DORH u priopćenju, kojeg prenosimo u cijelosti…

PRIOPĆENJE

Postoji osnovana sumnja da su dvojica okrivljenika od 1. rujna 2018. do 31. srpnja 2019., kao direktori i odgovorne osobe trgovačkog društva sa sjedištem u Vukovaru, postupili u cilju da u korist navedenog trgovačkog društva, uskrate državnom proračunu Republike Hrvatske dužna sredstva po osnovi poreza na dodanu vrijednost.

Osnovano se sumnja da su u poreznim prijavama neosnovano umanjili poreznu obvezu tako što su iskazali pretporez na temelju nevjerodostojnih ulaznih računa.

Uslijed opisanog postupanja dvojice okrivljenika navedeno trgovačko društvo nije platilo porez na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 3.488.031,16 eura (26.280.570,80 kuna) za koji je oštećen državni proračun Republike Hrvatske.

Foto: Pixabay (ilustracija)