28. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Državni inspektori tijekom vikenda će u kafićima kontrolirati piju li maloljetnici alkohol!

2 min read
Prošle godine inspektori su u 84 slučaja utvrdili povredu, a ove godine, već do sada, u 44 slučaja.

Trend je uočen. I stoga, konzumaciju alkoholnih pića među maloljetnicima, što je utvrđeno u posljednjim nadzorima, kao i konzumiranje duhanskih u ugostiteljskim objektima gdje to nije dopušteno, akcija turističke i sanitarne inspekcije Državnog inspektorata nastavlja se, priopćeno je iz Državnog inspektorata.

Naime, samo u Zagrebu su inspektori u jednoj večeri obavili 19 nadzora i u 7 slučajeva, odnosno objekata, utvrdili povrede propisa.

Inače, nadzor za vikend provode Državni inspektorat, sanitarna i turistička inspekcija, a ‘na meniju su’ usluživanje alkoholnih pića mlađima od 18 godina, kao i pušenje gdje to nije dopušteno.

Tu se prije svega misli na ugostiteljske objekte koji uslužuju i hranu ili na one koji nemaju dozvolu za pušenje, bilo unutra ili na terasama.

Stvari stoje ovako… Ugostitelj ne smije uslužiti gosta, odnosno dopustiti mu konzumiranje alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol ako procijeni da je gost mlađi od 18 godina, a gost dobrovoljno ne dokaže da je stariji davanjem na uvid neke od osobnih isprava.

Prošle godine inspektori su u 84 slučaja utvrdili povredu, a ove godine, već do sada, u 44 slučaja.

Što se pušenja tiče, prošle je godine zabilježeno 37 kršenja navedenih odredbi Zakona, a u prva dva mjeseca ove godine 8 u 112 nadzora.

A kazne? U slučaju kod konzumacija duhana gdje se to ne smije, kazna je od 9.290,6  do 19.908,42 eura za pravnu osobu i od 663,61 do 1.990,84 eura za fizičku osobu i odgovornu osobu. A kažnjen može biti i onaj koji puši…. Sa 132,72 eura.

Foto: Pixabay (ilustracija)