28. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vozačice u Hrvatskoj su bolje od vozača!? Statistika je jasna, što god mislili muški o tome…

2 min read
U redu, za konačnu ocjenu tko je bolji vozač bilo bi valjano komparirati i broj prijeđenih kilometara. Ali...

Istina je i da će statistika, odnosno artimetička sredina u ovom slučaju, za čovjeka koji jednom nogom stoji na radijatoru, a drugom u ledenoj vodi, reći da se nalazi na prosječno ugodnoj temperaturi, ali ovo su ipak malo jasniji statistički podatci. Žene su, naime, bolji vozači od muškaraca u Hrvatskoj.

Josip Mataija, voditel službe za sigurnost cestovnog prometa u MUP-u, u svojoj je prezentaciji na konferenciji ‘Nesreće se ne događaju, one su uzrokovane’, održanoj jučer u HGK-u, iznio posatke, među svim ostalim, o fatalnim nesrećama s poginulim osobama, piše portal Danica.hr.

A ti podatci kažu kako su u 227 lanjskih prometnih nesreća sa smrtnim ishodima, u čak 90,3% slučajeva krivci muški vozači.

Ženski su vozači, odnosno vozačice, bile krive u tek 9,7% nesreća s fatalnim ishodom.

Također, važno je znati , u Hrvatskoj je u vozačkoj populaciji oko 42% žena i 58% muškaraca.

Također, ništa manje važno, Mataija navodi i kako su u 24 prometne nesreće sa smrtnim ishodom krivci bili vozači bez dozvole, bez položeno ispita, dok su u samo dvije bile žene koje nisu imale vozačku.

U redu, za konačnu ocjenu tko je bolji vozač bilo bi valjano komparirati i broj prijeđenih kilometara.

Valjalo bi staviti u omjer razne druge parametre…

Ali jasno je da žene, koliko god muškarcima na oko bile nesigurnije i sporije u prometu, voze puno češće po pravilima, ‘by the book’…

Foto: Pixabay (ilustracija)