17. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Umirovljeni general HV-a o pozivima u vojsku: Vojni rok je zamrznut, nije ukinut!

2 min read
Krešić zaključuje kako su posljednji pozivi MORH-a redovna zadaća, a kako bi pričuvnici bili informirani kojoj se jedinici javiti u slučaju bilo kakve uzbune.

Posljednjih dana građanima u Hrvatskoj, koji su prošli vojnu obuku, dolaze pozivi MORH-a kao pripadnicima pričuvnog sastava OS, a kako bi im se priopćio ‘ratni raspored’. Riječ je o osobama između 20 i 55 godina starosti. Umirovljeni general HV-a Marinko Krešić za HRT je rekao kako se radi o normalnoj mobilizaciji, da se ne može reći da je sigurnost Hrvatske ugrožena…

– …ali sigurno možemo reći da ovo pitanje trebamo pripremiti itekako ranije, posebno po pitanju dizanja pričuve koje smo mi zamrznuli, a ne ukinuli vojni rok. To znači da jednom odlukom Vlade, Sabora, sutra se može donijeti odluka da se ponovno uvede. Kako znamo, sve zemlje u okruženju imaju obvezan vojni rok – kazao je umirovljeni general Krešić za HRT.

Nadalje, Krešić govori kako u Hrvatskoj postoji loša promidžba služenja vojske, zbog čega je manji broj mladih koji oblače uniformu. Također, govori Krešić, izostaje dovoljna komunikacija što ročnik znači za sigurnost zemlje…

– …što on znači za hrvatski narod, za institucije hrvatske države, što on znači za okruženje. Svi smo se hvalili ulaskom u NATO. Kišobran je pokriven. Hrvatska je u EU-u. No mi i dalje nemamo predstavnika NATO-a… – objašnjava umiroljeni general, kazavši kako već godinu i tri mjeseca smo nepopunjeni mjestom predstavnika iz razloga ‘naše razjedinjenosti Vlade i Ureda predsjednika’.

Krešić zaključuje kako su posljednji pozivi MORH-a redovna zadaća, a kako bi pričuvnici bili informirani kojoj se jedinici javiti u slučaju bilo kakve uzbune.

Foto: Pixabay (ilustracija)