18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Danas slavi 103. rođendan! Joža Manolić prve je karijerne korake činio u Slavoniji!

2 min read
1940. godine izabran je za sekretara Okružnog komiteta SKOJ-a za Novu Gradišku i člana pokrajinskog komiteta Partije.

Nadživio je dvije svoje supruge, Covid-19, nekoliko državnih sistema i s današnje 103 navršene godine prkosi vremenu. On je najdugovječniji hrvatski političar i najpoznatiji umirovljenik zemlje – Josip Joža Manolić, ratnog imena Abesinac i Crni Joža.

I iako ga novija povijest pamti kao 2. predsjednika Vlade RH i 1. predsjednika Županijskog doma Hrvatskog sabora, što je postao na svoj rođendan ’93. godine, Manolić je, prije nego je postao Zagrepčanin, svoje prve karijerne korake činio po Slavoniji.

Rođen je u Kalinovcu 22. ožujka 1920. godine. To je mjesto kod Đurđevca. Nije u Slavoniji. Podravski je to kraj, ali na samom rubu ravnice, malo prije Pitomače, Virovitice, a kada se krene prema istoku.

Ispočetka je radio kao šegrt postolara i kožara u Bjelovaru, a s 18 godina je uoašo u SKOJ. Postao je i potpredsjednik Udruženja radničkih sindikata u kožarskoj podružnici, a 1939. s 19 godina primili su ga u Komunističku partiju Jugoslavije.

Potom kreće ‘slavonska karijera’ Jer, već 1940. godine izabran je za sekretara Okružnog komiteta SKOJ-a za Novu Gradišku i člana pokrajinskog komiteta Partije.

Sljedeće godine se u Novoj Gradiški bavio ilegalnim radom. Umnožavao je, kaže se, i rasparčavao letke KPJ, uslijed čega su ga ustaške vlasti uhitile 1941. godine.

Bio je u zatvoru u Novoj Gradiški, a potom u Slavonskoj Požegi. Bio je uhićen i suđen s još 12 članova partije, od kojih su dvojica osuđena na smrt, kasnije pomilovana, a Manolić je oslobođen, s još 10-oricom drugih.

Poslije toga Joža Manolić je otišao za Zagreb.

Karijera je tada nastavljena u strelovitom usponu, ali do kraja rata je još ao načelnik Ozne u Bjelovaru od 1944. godine imao zadatke u tadašnjim kotarima koji su uključivali i rubna slavonska područja, Đurđevac.

Foto: Youtube (screenshot)