21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Još jedno brašno bez glutena povučeno s polica zbog tropanskih alkaloida…

1 min read
- Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. 

– Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Brašno od teffa bez glutena – Organsko 400g BauckHof, LOT 229489, najbolje upotrijebiti do 22.11.2023. i  LOT 230767, najbolje upotrijebiti do 09.01.2024., zbog povećane količine tropanskih alkaloida – javlja HAPIH i nastavlja…

– Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. 

– Podaci o opozivu dostupni su i na https://www.tvornicazdravehrane.com/obavijest-o-povlacenju-proizvoda/ na web stranici subjekta u poslovanju s hranom.                                    

Proizvođač je Bauck GmbH, Duhenweitz 4, Roche, Njemačka, dobavljač dennree GmbH, Hofer Str. 11, Töpen, Njemačka, a stavlja na tržište Galleria Internazionale d.o.o., Predavčeva 6, Zagreb.

– Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima – zaključuje HAPIH.

Inače, tropanski alkaloidi se nalaze u pojedinim biljkama. Neke od tih biljaka su bunika, velebilje, kužnjak… Ali, nitko ne tvrdi da je ovdje to nužno slučaj.

Pa ipak, kada su u pitanju tropanski alkaloidi, dostupan sadržaj na internetu ocjenjuje ih ‘nezgodnima’.

Foto: Pixabay (ilustracija)