19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Iz MORH-a zbog poziva 18-godišnjacima: Samo ih upoznajemo s obvezom obrane domovine!

2 min read
- ...upoznajemo ih s njihovim obavezama. S 18 godina stječu određena prava, ali ćemo ih upoznati i s njihovim obavezama, odnosno da im je obaveza obrana domovine - rekao je Jušić u izjavi za medije.

Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale MORH-a, kazao je da je najavljeno upisivanje u vojnu evidenciju 18-godišnjaka, odnosno onih koji koji navršavaju 18 godina u ovoj godini, tijekom travnja i svibnja, tek redovna administrativna aktivnost. Ne predstavlja obvezu da odlaska na služenje vojnog roka, kazao je.

– …upoznajemo ih s njihovim obavezama. S 18 godina stječu određena prava, ali ćemo ih upoznati i s njihovim obavezama, odnosno da im je obaveza obrana domovine – rekao je Jušić u izjavi za medije.

Ustavom je određeno, dodaje, da je vojna obaveza i obrana domovine dužnost svih za to sposobnih građana. Stoga se, u skladu sa Zakonom o obrani, provodi godišnji planirani upis u vojnu evidenciju vojnih obveznika koji u ovoj kalendarskoj godini navršavaju 18 godina.

– Upis u vojnu evidenciju provest će se putem područnih odjela i odsjeka koji su uputili pojedinačne pozive vojnim obveznicima, a pozvane osobe dužne su se odazvati pozivu i donijeti sa sobom svoju osobnu iskaznicu ili, ako nemaju osobnu iskaznicu, domovnicu i OIB – ranije je objavio i MORH na mrežnim stranicama.

Inače, valja znati i da se pozivu moraju odazvati svi pozvani, jer ako se pozvane osobe ne odazovu, predviđene su prekršajne odredbe.

Jušić je dodai i kako ova aktivnost nema nikakve veze sa situacijom u Ukrajini, već da je to redovna aktivnost koja se provodila svake godine, a iznimno nije protekle tri godine zbog pandemijskih mjera,

Upitan hoće li oni koji se dođu upisati kasnije biti pozivani na neke vježbe, rečano je kako oni ovim upisom postaju vojni obveznici.

– …tijekom godina, ako uđu u kategoriju razvrstanih pričuva, a to su oni koji su redovno služili vojni rok, koji su prošli dragovoljno vojno osposobljavanje ili bili djelatni pripadnici Hrvatske vojske, ulaze u razvrstanu pričuvu i samo takvi se raspoređuju u pričuvne postrojbe. Ostali se vode u kategoriji nerazvrstane pričuve – rekao je Jušić.

Foto: Pixabay (ilustracija)