28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nacija je rekla u anketi: 75,8% nikako ili uglavnom ne podržava ‘molitelje’…

2 min read
Jedno od pitanja bilo je upravo o molitvenom okupljanju muškaraca na trgu u Zagrebu svake prve subote u mjesecu. I nacija je u anketi u većini kazala kako nikako ili uglavnom ne podržava takva okupljanja.

Prolaznici, mediji…, nazivaju ih ‘molitelji’, gdjegod ‘klečavci’, a društveno prihvatljiva bi forma bila – molitveno okupljanje muškaraca. Kako god… Okupljanja su se prvo događala u Zagrebu, potom i u drugim gradovima u Hrvatskoj, u najmanje dva navrata i u Osijeku, ispred konkatedrale. Klečali su muškarci i molili.

Dnevnik HTV-a sinoće je prikazao rezultate ankete HRejtinga za ožujak, koje je za njih provela agencija Promocija Plus, na uzorku od 1.100 ispitanika, gdje je najveća moguća pogreška je +/- 3,54%, pouzdanost 95%. Podatke su za anketu prikupljali od 14. do 17. ožujka.

Jedno od pitanja bilo je upravo o molitvenom okupljanju muškaraca na trgu u Zagrebu svake prve subote u mjesecu. I nacija je u anketi u većini kazala kako nikako ili uglavnom ne podržava takva okupljanja.

Pitanje je bilo – Podržavate li ili ne okupljanja muškaraca koji kleče i mole na Trgu. Najveći broj ispitanika, njih 75,8%, nikako ili uglavnom ne podržava takva okupljanja. Potpuno ili uglavnom podržava ih 15,4%. A ne zna ili ne želi odgovoriti 8,7% anketiranih.

Što se tiče razloga ne podržavanja, njih 75% od ukupnog broja ispitanika odgovaralo je i na ovo pitanje. Njih 35% smatra da molitveni skupovi nemaju veze s vjerom i Crkvom, 17,9% da se time omalovažavaju žene, a 14,4% tvrdi da se moli u crkvi, a ne na cesti.

Od onih 15% koji podržavaju, obrazložili su zašto podržavaju. Njih 37,6% ispitanika smatra da molitva nikomu ne treba smetati, 24,3% poziva se na Ustav koji omogućuje slobodu okupljanja i izražavanja mišljenja, a njih 16,1% kaže kako je lijepo vidjeti kada ljudi mole.

Drugo je pitanje bilo – treba li zabraniti klečanje i molitvu na središnjem zagrebačkom trgu. Polovina anketiranih (50,1%) odgovorila je da treba, 34,9% ne želi zabranu takvih okupljanja, a 13,9% ne zna odgovor na to pitanje ili se ne može odlučiti.

Foto: Pixabay (ilustracija)