1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vatrogasci JVP Osijek utvrdili štetu na konkatedrali! Visi lim na 40-ak metara visine!

2 min read
Kako je razvidno iz fotografija, a našem laičkom oku, oštećenje nije veliko, no zahtjeva popravak, a kako bi se spriječilo daljnje kidanje i prokišnjavanje...

default

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe u Osijeku danas su uz pomoć drona sagledali razinu oštećenja na krovištu konkatedrale u Osijeku, a o kojoj smo izvijestili prije nekoliko dana, točnije 16. ožujka. Naime, dn ranije javljeno im je kako s krova najveće gradske crkve visi komad lima…

Kako je razvidno iz fotografija, a našem laičkom oku, oštećenje nije veliko, no zahtjeva popravak, a kako bi se spriječilo daljnje kidanje i prokišnjavanje…

Podsjećamo, vatrogasci osječke Javne vatrogasne postrojbe 15. ožujka su imali intervenciju nakon dojave da visi lim sa sjeverne strane konkatedrale Sv. Petra i Pavla u Osijeku.

– Netko je od građana Osijek uočio komad lima, a na temelju čije dojave smo i mi bili pozvani. Riječ je, zacijelo, o šteti nastaloj udarima vjetra… – za OsijekExpress.com je tada rekao Boris Banjan, zamjenik zapovjednika JVP Osijek, dodajući kako se taj lim nalazi na 40-ak metara visine.

Vatrogasci nisu mogli ukloniti lim, jer, dodao je Banjan, iako je njihova dizalica visine i do 53 metra, vjetar nije dozvoljavao njezinu upotrebu u tim uvjetima i u tom opsegu, dodajući da im je namjera svakako, čim vjetar dozvoli, riješiti problem.

Radi se, naime, i o tome da opterećenje dizalice, njezini upornici, moraju biti adekvatno raspoređeni, a tu, za takve visine, svakako određene uvjete postavlja i podloga, poučio nas je Banjan.

– Mi smo postavili znakove upozorenja, za sada… – rekao je tada, prije nekoliko dana.

Inače, zaključno je govori Banjan, vatrogasci JVP Osijek su uvijek i ubuduće će ‘uskočiti’ u ovakvim situacijama, na konkatedrali su već bili, ali da konačne radove ponekad moraju odraditi osobe stručne za rad na velikim visinama, kao i na limarskim, odnosno krovopokrivačkim poslovima.

Što će ovdje, zacijelo, i biti slučaj.

Foto: JVP Osijek (screenshot)